Annons

Ett NHL-ja men tre frågetecken i JVM-truppen

Hyllade Los Angeles-backen Tobias Björnfot har fått klartecken att spela junior-VM.
Däremot dröjer beskedet när det gäller tre andra spelare med NHL-meriter. Förbundskaptenen Tomas Montén väljer därför att lämna tre platser öppna.
Ishockey • Publicerad 4 december 2019
Tomas Montén.
Tomas Montén.Foto: Claudio Bresciani/TT

Backarna Rasmus Sandin, Toronto, Adam Boqvist, Chicago, och forwarden David Gustafsson, Winnipeg, kan komma in i truppen. Förbundskaptenen har en dialog med deras klubbar.

– Jag har frågat klubbarna och de har sagt att vi får se. Jag träffade dem i Helsingfors (i november) och har haft kontakt nu i helgen och i veckan, säger Montén i samband med presentationen av truppen.

Annons

Tre ytterligare NHL-ja skulle förstås öka möjligheterna för ett guldglimmande junior-VM i tjeckiska Ostrava och Trinec den 26 december-5 januari.

Både Sandin och Boqvist, som bägge var med i fjolårets JVM, finns för närvarande i sina NHL-klubbars farmarlag, men de är ständigt aktuella för att bli uppkallade till NHL och har gjort matcher där under hösten.

"Sällan tillgängliga"

David Gustafsson har spelat NHL hela den här säsongen och gjorde nyligen sitt första mål. Tomas Montén tror också att han kan bli svårast att få loss.

– Tittar man historiskt så är det så. Det är de spelarna som sällan görs tillgängliga, säger han.

Sveriges JVM-lag samlas i Uppsala den 15 december för några dagars träning. Helst skulle Montén vilja ha ett besked när laget åker till Tjeckien för förberedelser den 18 december. Men han låser sig inte då det inte finns någon deadline förrän den 25 december då minst 17 spelare måste anmälas till truppen.

Tobias Björnfots ja är ett lyft. Han hyllades stort av Los Angeles stjärnback Drew Doughty under försäsongen. Björnfot fick börja säsongen i NHL, men är nu i farmarlaget. Den förre Djurgårdsbacken var lagkapten i våras när Sveriges U18-landslag tog sitt första VM-guld i historien.

Talanger tog plats

Två andra guldmakare i det laget var 17-åriga jättetalangerna Alexander Holtz, Djurgården, och Lucas Raymond, Frölunda. Trots att de är två år yngre än alla andra var de till slut givna.

– Båda två känns kittlande. Det är två offensivt skickliga spelare och som vi känner kan bryta mönstret, spelartyper som vi inte har så många av. Så de ska med, säger förbundskaptenen.

Ett orosmoln är dock att Holtz skadade sig i Djurgårdens CHL-match mot München i tisdags och Montén har ingen info kring Djurgårdsforwardens status.

Sverige har bara vunnit två JVM-guld i historien, det senaste 2012, och hade gått till minst semifinal tolv år i rad innan det överraskande blev respass redan i kvartsfinal mot Schweiz i fjol.

Annons

Då hade svenskarna haft maximal otur då magsjuka härjade i truppen.

TT: Ser du guldpotential i den här truppen?

– Det finns det alltid. Det är målet när man sätter ihop laget, samtidigt vet vi att det på pappret finns några andra lag som har årskullar som är väldigt, väldigt starka. Vi får en otroligt tuff kvartsfinal oavsett var vi hamnar med USA, Kanada, Ryssland och Tjeckien i den andra gruppen.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons