12-åring gripen vid Hongkongprotester

Hongkong Artikeln publicerades
Polisen i Hongkong satte in tårgas mot demonstranterna på söndagen.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Polisen i Hongkong satte in tårgas mot demonstranterna på söndagen.

36 personer greps i samband med söndagens protester i Hongkong. Den yngsta är 12 år gammal, enligt polisen.

Söndagens gatuprotester blev våldsammare än tidigare och polisen avfyrade för första gången ett varningsskott.

Söndagens till en början lugna protester eskalerade under dagen då demonstranter bland annat kastade brandbomber och polisen svarade med vattenkanoner och tårgas.

För första gången, vad känt är, sedan oroligheterna inleddes avfyrade polis ett skott. Enligt polisen var det ett varningsskott som sköts i luften för att skingra "extremt våldsamma" demonstranter som beväpnat sig med gatustenar och omringat en grupp poliser.

Det finns inga uppgifter om att någon skottskadats. 15 poliser skadades i sammandrabbningarna, enligt polisens uttalande.

Planerar demonstrationer

"De eskalerande olagliga och våldsamma handlingarna från radikala demonstranter är inte bara upprörande, de driver även Hongkong mot ett mycket farligt läge", säger regeringen i en kommuniké.

Framöver planeras ytterligare protester. Bland annat en manifestation vid flygbolaget Cathay Pacifics huvudkontor, för att protestera mot så kallad vit terror, ett vanligt uttryck för att beskriva stämningar som präglas av rädsla.

Cathay Pacific är det företag som har drabbats hårdast av protesterna i Hongkong efter att Peking krävt att företaget stänger av alla anställda som stöder eller deltar i demonstrationerna.

30-tal gripna

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. I juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget – men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna har sedan dess kommit att handla mer generellt om Pekings ökade inblandning i regionen.

Även under lördagen hölls protester i Hongkong. Då greps ett 30-tal personer, enligt polisen.

Fakta

Fakta: Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region (SAR) i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen "ett land, två system". Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Visa mer...