Annons
Nyheter

Dagen efter skotten

Nyheter • Publicerad 26 april 2011

Har tänkt mera på skotten i Södertälje. I går reagerade jag med ryggmärgen. I dag har jag hunnit försöka tänka.

Det faller på sin egen orimlighet, skrev jag igår om tanken att Syrianskas fans kastade in smällare när de tagit ledningen och fått en motståndare utvisad.

Annons

Men varför skulle det göra det, egentligen? Den som vill kasta smällare i en folksamling resonerar inte som vanliga människor. Det är ju inte ens säkert att smällaren riktades mot domaren. En person med den hjärnkapaciteten behöver inte kunna sikta... Han kanske bara ville fira. Eller förstöra.

I vår har det brunnit i stadsdelen Västra Frölunda. Förra våren var det andra stadsdelar som brann. Unga män kände att de ville sätta eld på bilar, slåss med poliser och kasta sten på branbilar. Det faller på sin egen orimlighet att någon skulle vilja göra det också. Varför skulle någon vilja förstöra för sig själv och alla andra? Men det händer.

När det brinner i förorterna brukar man prata om social utslagning och problem med integration. Man säger aldrig att "Det är Frölundaborna som förstör och det är Frölundaborna som får ta konsekvenserna. Inför utegångsförbud i hela stadsdelen! Förbjud dem för alltid! Stäng av trafiken!"

Jag vet inte heller att jag hört någon säga att det är människorna på Rosengård eller i Västra Frölunda som ska ta polisnotan när unga män bränner bilar. Däremot hör man att rika förorter i storstäder försöker bilda egna kommuner för att slippa dela med sig av skattepengarna. Men det sker alltid med helt andra argument för de ledande i dessa kommuner är slipade politiker och vet hur de ska uttrycka sig för att bli av med fattiga utan att förlora sin politiska trovärdighet.

När det är fotboll är dessa utspel helt legitima. Och det beror väl dels på att fotbollen vill värna lagkänslan. Klubben och dess supportrar är en enhet och där tar man ansvar för varandra. Men dels beror det på att vi människor gärna vill hitta syndabockar. Det är lättare att säga att det är AIK-are som bråkar än att se att det är människor.

Därmed inte sagt att inte klubbarna ska ta ansvar. Men ska man lösa problemet på lång sikt bör man också se den större bilden.

-----------

I höstas var jag i Ecuador i två månader. Det är ett land helt utan säkerhetstänk. Bussar kör med öppna dörrar i full fart nerför slingriga bergsvägar, tjugo skolbarn trängs på flaket till en pick up, smällare är olagliga och säljs överallt. Nyårsafton där var som att befinna sig i en krigszon bland enbart barnsoldater. Det var rätt kul och jag tänkte efter en tid att Sverige kanske är lite överbeskyddande. Vad gör en smällare? Vad gör en lite berusad bussförare? Det är lite friare här.

Men sen läste jag i tidningen om hur bussen vi åkte någon månad tidigare kört ut för stupet. Alla dog. Och jag mötte folk som saknade kroppsdelar och ögon, och då ändrade jag mig. Den Ecuatorianska inställningen är inte fri. Den är egoistisk. Rädde sig den som kan.

Så vill inte jag ha det och den vägen kommer fotbollen aldrig att gå. Det är inte ens någon idé att spekulera i det. Reglerna kommer att bli hårdare, säkerheten och kontrollen kommer att skärpas.

Annons

------------

I eftermidags fick jag höra att det tydligen smälldes en smällare på Elfsborgsklackens läktare i matchen mot AIK. Om det stämmer vet jag inte men en sak vet jag, och det är att om det händer igen riskerar konsekvenserna att bli stora. Efter skotten i Södertälje kommer domarna att vara hyperkänsliga mot pyroteknik. Den som vill förstöra för sig själv och alla andra har alla möjligheter i världen. De enda som kan hindra dem är de som känner dem och vet vad de håller på med. Bara att hålla tummarna för att de lyckas.

Olle Svalander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons