Annons
Nyheter

Zuludrottning tar strid om tronen

Sydafrika • Publicerad 11 januari 2022
Zuluprinsen Misuzulu Zulu, i mitten, under en ceremoni i fjol.
Zuluprinsen Misuzulu Zulu, i mitten, under en ceremoni i fjol.Foto: AP/TT

Det sydafrikanska zulufolkets tron står utan regent, och nu tar en av avlidne kung Goodwill Zwelithinis änkor strid om tronen.

Goodwill Zwelithini avled i mars i fjol och det var hans önskan att hans tredje hustru, Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu, skulle ersätta honom. Så skedde också, men den nya drottningen avled oväntat bara en dryg månad senare.

Annons

Hon hade i sin tur utsett sin son, 47-årige Misuzulu Zulu, till sin efterträdare. Men han har ännu inte tillträtt tronen, och hans fars första hustru, drottning Sibongile Dlamini, bestrider i domstol tronföljden.

Hon hävdar att det är hon som är den rättmätige tronarvingen, då hon som den enda av kungens sex änkor hade ett officiellt registrerat giftermål, de andra fem äktenskapsbanden knöts bara genom traditionella zulu-ritualer.

Zulufolket är Sydafrikas största folkgrupp. Drygt 10 miljoner människor beräknas tillhöra den.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons