Annons

Hundratals flyr Cherson efter beskjutning

Bilar, skåpbilar och lastbilar köar i utkanten av staden Cherson. Hundratals civila lämnar nu staden för att undkomma beskjutning.
Ukraina • Publicerad 26 november 2022
Ett hus i Cherson som förstörts av rysk beskjutning. Bild från i fredags.
Ett hus i Cherson som förstörts av rysk beskjutning. Bild från i fredags.Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Belgiens premiärminister Alexander De Croo och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Belgiens premiärminister Alexander De Croo och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

– Det är sorgligt att vi lämnar vårt hem, säger Jevhen Jankov samtidigt som en skåpbil han befinner sig i långsamt rullar framåt.

– Nu är vi fria, men vi måste lämna, på grund av beskjutningen, fortsätter han.

Annons

Staden Cherson, som ligger i de södra delarna av landet, återtogs av Ukraina tidigare i november. Men rysk beskjutning gör nu att invånare lämnar.

– Vi upplevde ett riktigt helvete. Vårt kvarter brann, det var en mardröm. Allt stod i lågor, säger Svitlana Romanivna.

Hård rysk beskjutning

Cherson är en av många städer som de senaste dagarna drabbats av hård rysk beskjutning. Runt om i landet arbetar man fortfarande för att återställa infrastruktur som förstörts.

I huvudstaden Kiev har presidenten Volodymyr Zelenskyj välkomnat flera EU-ledare under lördagen. En av dem är Belgiens premiärminister Alexander De Croo, som gör sitt första besök i Kiev sedan Ryssland inledde anfallskriget.

"Efter de senaste dagarnas kraftiga attacker stöttar vi det ukrainska folket. Mer än någonsin tidigare", skriver De Croo på Twitter.

Zelenskyj lovar att så emot

Zelenskyj lovar att Ukraina kommer fortsätta stå emot de ryska attackerna, på minnesdagen för Holodomor – Sovjetunionens framtvingade svält i Ukraina 1932–1933.

– Ukrainare gick igenom hemska saker då. De ville då att vi skulle förgöras av hunger – och nu med mörker och kyla, säger presidenten och syftar på den senaste tidens attacker mot ukrainsk energiinfrastruktur som lett till omfattande strömavbrott.

– Vi kan inte brytas ned.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons