GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Zelenskyj: Nödvändigt att sparka toppar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att det var "nödvändigt" att avskeda flera topptjänstemän till följd av korruptionsskandalen i den ukrainska statsapparaten.
Ukraina • Publicerad onsdag 04:15
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

– Det var rättvist, det är nödvändigt för vårt försvar och det hjälper vår återförening med europeiska institutioner, säger presidenten under sitt dagliga tal.

Ett tiotal toppolitiker och tjänstemän har petats från Zelenskyjs regering i en omfattande ommöblering.

Flera ministrar

Ukrainas vice riksåklagare Oleksij Symonenko samt vice försvarsminister Vjatsjeslav Sjapovalov lämnar sina poster – den senare efter vad försvarsdepartementet i Kiev kallar "grundlösa korruptionsanklagelser". Därtill avgår landets vice socialminister samt två viceministrar inom infrastrukturdepartementet.

Även Kyrylo Tymosjenko, vice stabschef vid det ukrainska presidentkansliet, meddelade sin avgång i tisdags morse.

Det ukrainska public-servicebolaget Suspilne uppger att fem regionala guvernörer dessutom har fått lämna sina poster. Det ska röra sig om ledarna i regionerna Dnipropetrovsk, Zaporizjzja, Sumy, Cherson och Kiev. Huvudstadsregionens guvernör Oleksyj Kuleba rapporteras dock få en ny topptjänst inom presidentkansliet, skriver tidningen Kyiv Independent.

I helgen avgick Vasyl Lozynskyj, biträdande minister vid Ukrainas infrastrukturdepartement, efter anklagelser om att han tagit emot en muta i miljonklassen.

Utbredd korruption

Korruption utgör sedan länge ett omfattande problem i Ukraina, liksom i flera andra forna Sovjetstater. Landet har en lång historia av instabilt ledarskap och utbredd korruption, något som Volodymyr Zelenskyj lovade att ta itu med redan när han intog presidentposten 2019. 2021 placerade sig Ukraina på plats 122 av 180 på antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals årliga korruptionsindex – inte mycket bättre än exempelvis Ryssland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.