Annons
Nyheter

Ryssland: Sabotage bakom ny explosion på Krim

En serie explosioner vid en rysk ammunitionsdepå på den ockuperade Krimhalvön under tisdagen orsakades av "sabotage", enligt det ryska försvarsdepartementet.
Ukraina • Publicerad 16 augusti 2022
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.Foto: Stefanie Loos/AP/TT
Explosioner inträffade vid en ammunitionsdepå nära byn Mayskoje på den ockuperade Krimhalvön under tisdagen.
Explosioner inträffade vid en ammunitionsdepå nära byn Mayskoje på den ockuperade Krimhalvön under tisdagen.Foto: Anna-Lena Lindqvist

Videor på explosionerna började cirkulera på sociala medier under morgonen. I ett tidigt uttalande bekräftade det ryska försvarsdepartementet att en brand brutit ut vid kvart över sex lokal tid i ett militärt lager i närheten av byn Mayskoje, vilket fått ammunition att detonera.

Senare tillade man att händelsen orsakats av "en sabotagehandling".

Annons

"Skador uppstod på en rad civila anläggningar, däribland elkablar, ett kraftverk, tågräls samt ett antal bostadshus", uppger departementet.

Evakuering och tågstopp

Explosionerna ledde till evakueringar av runt 2 000 lokalbor och avbrott längs en tågsträcka med förseningar och omdirigerade tåg som följd, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Vid lunchtid uppgav den av Moskva utsedde guvernören i Krim, Sergej Aksionov, att rälsen lagats. Han säger också att två civila skadats i explosionerna, men att deras tillstånd inte är livshotande.

President Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychailo Podolyak säger att explosionerna troligtvis har skadat infrastruktur som förser Krimhalvön med elektricitet från den ryskkontrollerade kärnkraftverket Zaporizjzja i södra Ukraina.

– Det som är stulet ger inte välstånd, säger Podolyak på ukrainsk tv.

Händelsen sker bara en vecka efter de kraftiga explosionerna vid den ryska flygbasen Saky på Krim. Att döma av satellitbilder förstördes en rad ryska stridsflygplan i explosionerna, som fick ryska turister att fly semesterparadiset som annekterades av Moskva 2014.

Anonyma ukrainska företrädare har uppgett att den ukrainska militären låg bakom explosionerna. Ryssland hävdar dock att de utlösts av en olycka och att inga flygplan förstörts. Ukraina har inte tagit på sig ansvaret för någon av de två händelserna.

Spänt kring kärnkraftverk

Samtidigt är läget fortsatt spänt kring kärnkraftverket Zaporizjzja. Båda sidor har beskyllt varandra för beskjutning av anläggningen.

Ukrainas president varnar återigen för risken för en kärnkraftskatastrof som skulle hota hela Europa.

– Under skydd av anläggningen beskjuter ockupanterna närliggande städer och samhällen, sade Zelenskyj i sitt tal på måndagskvällen.

Annons

– Radioaktiva händelser vid kärnkraftverket Zaporizjzja kan påverka länderna i Europeiska unionen, Turkiet, Georgien och länder från mer avlägsna regioner. Det handlar bara om vindens riktning och hastighet, sade han.

Kraftverket i sydöstra Ukraina är Europas största och ockuperades av Ryssland i mars. Striderna vid anläggningen var föremål för ett krismöte i FN:s säkerhetsråd i torsdags.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons