Annons
Nyheter

Ytterligare fyra år för Suu Kyi

En domstol i Myanmar har dömt landets avsatta ledare Aung San Suu Kyi till fyra års fängelse för att ha importerat walkie-talkie-utrustning och brutit mot covidrestriktioner, enligt en källa med insyn.
Myanmar • Publicerad 10 januari 2022
Demonstranter protesterar mot militärjuntan i Rangoon, Myanmar, i april i fjol.
Demonstranter protesterar mot militärjuntan i Rangoon, Myanmar, i april i fjol.Foto: AP/TT

Redan förra månaden dömdes Suu Kyi till fyra års fängelse för uppvigling och brott mot covidrestriktioner, en påföljd som senare reducerades av juntachefen Min Aung Hlaing till två år. Måndagens dom läggs till detta.

Den 76-åriga fredspristagaren Suu Kyi har varit föremål för en rad rättsprocesser sedan kuppen i februari 2021, då militären grep makten, avsatte den valda regeringen och frihetsberövade ledarskiktet i hennes parti NLD. Sammantaget riskerar hon över hundra år i fängelse.

Annons

Anklagelserna anses allmänt vara fabricerade av juntan i syfte att skaffa legitimitet för kuppen och hålla Suu Kyi borta från politiken. FN:s människorättschef, företrädare för västregeringar och människorättsgruppen Amnesty har alla dömt ut de domar som redan avkunnats.

Över 1 300 människor har dödats och 10 000 gripits efter militärkuppen i Myanmar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons