Annons
Nyheter

Yasins försvarare överklagar häktningsbeslut

Rapartisten Yasin Mahamoud, som står åtalad för inblandning i kidnappningsförsöket på en annan känd rapartist, vill släppas fri från häktet. Hans advokat har nu överklagat beslutet om att han ska vara fortsatt frihetsberövad i väntan på dom.
Brott • Publicerad 9 juni 2021
Illustration från förhandlingen i tingsrätten mot det så kallade Vårbynätverket. Yasin Mahamoud med sin advokat Frida Wallin.
Illustration från förhandlingen i tingsrätten mot det så kallade Vårbynätverket. Yasin Mahamoud med sin advokat Frida Wallin.Foto: Johan Hallnäs/TT

– Den fortsatta häktningen överklagas främst utifrån den synpunkten att det här målet drar ut på tiden väldigt långt och att det inte är proportionerligt att han ska sitta fortsatt häktad medan andra åtalspunkter prövas, säger advokat Frida Wallin till TT.

Mahamoud vill också att de restriktioner han belagts med hävs.

Annons

Yasin Mahamoud står åtalad för stämpling till människorov, alternativt förberedelse till människorov. Han förnekar brott.

I april förra året ska en annan rapartist ha blivit förd till en lägenhet, där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Syftet var enligt åklagarna att pressa artisten på pengar.

Redan en tid innan hade ett "misslyckat" kidnappningsförsök ägt rum. Mahamoud anklagas för att, under förespegling om ett musikaliskt samarbete, ha försökt locka fram den utsatte rapartisten. Planerna avbröts dock.

Anklagelserna mot Mahamoud är del av ett stort åtal mot 30 personer, varav många har koppling till det så kallade Vårbynätverket. I samband med att förhandlingen kring kidnappningen avslutades beslutade Södertörns tingsrätt att Yasin Mahamoud ska vara fortsatt häktad i väntan på dom.

Fakta: En del av ett rekordstort mål

Den 6 april inledde Södertörns tingsrätt huvudförhandlingen mot totalt 30 personer, varav många tillhör det så kallade Vårbynätverket – en kriminell gruppering söder om Stockholm. Det är ett av de största brottmålen som Stockholm har haft med påstådda kopplingar till nätverksbrottslighet.

Totalt handlar det om 16 åtalspunkter, bland annat försök till mord, människorov, synnerligen grovt narkotikabrott, allmänfarlig ödeläggelse och rån. Ett av de mest uppmärksammade brotten som kopplas till nätverket är kidnappningen av en svensk rapartist förra våren.

Förhandlingen beräknas ta totalt 35 dagar och är planerad att kunna avslutas i midsommarveckan.

Källa: Södertörns tingsrätt

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons