Annons
Nyheter

WMO: De senaste åtta åren de varmaste någonsin

De varmaste åren någonsin har alla registrerats efter 2015.
Det bekräftar FN:s meteorologiska organ WMO.
Klimat • Publicerad 12 januari 2023
En skogsbrand i Spanien i augusti 2022.
En skogsbrand i Spanien i augusti 2022.Foto: Alberto Saiz/AP/TT

"De senaste åtta åren var de varmaste någonsin i världen, drivna av ständigt stigande koncentration av växthusgas och ackumulerad värme", skriver WMO i ett uttalande på torsdagen.

Enligt FN-organet var 2016 det varmaste året hittills – följt av 2019 och 2020.

Annons

Förra året, 2022, var det åttonde året i rad som den årliga globala temperaturen var minst en grad över de förindustriella nivåerna mellan 1850 och 1900. Dock var 2022 "bara" det femte eller sjätte varmaste året som någonsin registrerats, enligt WMO.

Parisavtalet, som nästan alla världens nationer enades om 2015, kräver en begränsning av den globala uppvärmningen till 1,5 grader – något som enligt forskare kan begränsa klimatpåverkan till hanterbara nivåer.

WMO betonar att de varmaste åtta åren någonsin infallit sedan 2015 – trots att flera La Niña-händelser inträffat sedan 2020. Väderfenomenet har en kylande effekt på de globala temperaturerna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons