Nyheter

Wall Street-demonstranter gripna

Proteströrelsen Occupy Wall Street markerar sitt fortsatta raseri mot finansvärlden med demonstrationer i New York.
Nyheter • Publicerad 17 september 2012
Foto: Jason DeCrow

Men uppslutningen var betydligt mindre än när rörelsen bildades för ett år sedan.

Ett tusental demonstranter samlades på måndagen vid Zuccotti Park i Manhattans finanskvarter vid Wall Street för att visa att proteströrelsens missnöje över finansmarknaden fortfarande finns.

"Stoppa Fed (amerikanska centralbanken) och "Vi är studenter, inte kunder", stod det på några av plakaten i demonstrationen.

– Vi vill skicka ut budskapet att Wall Streets bankirer inte kan gå till arbetet varje morgon utan att tänka på vad deras institutioner gör med det här landet, sade Occupy-rörelsens talesman Mark Bray.

Men New Yorks polis tillät inte demonstranterna att ta sig till finansdistriktet. Ett 70-tal demonstranter stoppades av beridna poliser och greps när de försökte ta sig vidare till Wall Street.

Zuccotti Park blev symbol för Occupy Wall Street-rörelsen, en rörelse som snabbt spred sig till flera storstäder i fjol.

Protesterna mot finansvärlden och dess etik fick även genomslag bland politiker i USA. Men proteströrelsen förlorade kraft när de demonstranter som ockuperade parken i New York och i andra städer avhystes.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.