Annons

Wagnerledaren Prigozjin: Avstängd av Kreml

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin hävdar på Telegram att han blivit avstängd från Kremls kommunikationskanaler. Anledningen ska vara att han vädjat om mer ammunition, enligt tidskriften Newsweek.
Ukraina • Publicerad 10 mars 2023
Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin. Arkivbild.
Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin. Arkivbild.Foto: Prigozhin Press Service/AP/TT

Prigozjin har under den senaste tiden anklagat Moskvas militära ledning för att sabotera för styrkan genom att inte förse den med vapen.

"För att stoppa mig från att be om ammunition har man stängt av alla telefonlinjer på våra kontor och för våra enheter. Man har även blockerat min tillgång till ansvariga myndigheter", säger Jevgenij Prigozjin i filmen på Telegram, skriver Newsweek som citerar Moscow Times.

Annons

Den privata Wagnergruppen har under hösten uppmärksammats för sin medverkan i kriget i Ukraina, inte minst vad gäller gruppens brutalitet och att man rekryterat från fängelser.

Prigozjin har tidigare bedömts ha varit en nära allierad till Rysslands president Vladimir Putin. Men under den senaste tiden har sprickan mellan Kreml och Wagner ökat, enligt tankesmedjan ISW. Anledningen är att Prigozjin i flera uttalanden kritiserat den ryska militären.

Kreml har sällan offentligt kommenterat Wagnergruppen. I oktober sade Putins talesperson Dmitrij Peskov att Prigozjin helt enkelt är en "rysk medborgare" som gör en stor insats för sitt land.

Fakta: Wagnergruppen

Wagnergruppen är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, som har nära band till Vladimir Putin.

Wagnergruppen bedöms ha fått utföra uppdrag som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för.

Gruppen omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken med flera.

Wagnergruppen förde länge en ljusskygg tillvaro men har i Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina tagit en mer formell roll, vid sidan av och emellanåt i viss konkurrens med den ryska armén.

I oktober 2022 öppnades ett formellt Wagnerhögkvarter i S:t Petersburg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons