Annons
Nyheter

Wagnerchefen: Ukrainarna lämnar inte Bachmut

Det finns inga tecken på att de ukrainska styrkorna är på väg att retirera från Bachmut, hävdar paramilitära Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin.
I en nypublicerad video säger ledaren dessutom att gravplatsen för Wagnersoldater växer.
Ukraina • Publicerad 6 april 2023
Ett flygfoto över Bachmut, där hårda strider rasat i månader, taget i slutet av mars.
Ett flygfoto över Bachmut, där hårda strider rasat i månader, taget i slutet av mars.Foto: Libkos/AP/TT

Bachmut, beläget i den östliga ukrainska regionen Donetsk, har i månader varit skådeplats för intensiva, blodiga strider mellan ryska och ukrainska styrkor. Ryssland, Wagner och Ukraina har upprepade gånger motsagt varandra gällande hur stora delar av staden som kontrolleras av vem.

Nu säger Wagnerledaren att stridslinjerna är fasta.

Annons

"Det måste sägas tydligt att fienden inte är på väg någonstans", uppger Prigozjin på meddelandeappen Telegram.

Prigozjins utspel kommer dagen efter att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj antytt ett möjligt tillbakadragande från den så gott som totalförstörda staden.

Enligt bedömare överstiger Bachmuts militärmoraliska värde vida dess strategiska betydelse.

I en video publicerad på torsdagen besöker Wagnerledaren en gravplats för gruppens soldater. Framför rader av träkors erkänner han att gruppen fortsätter att lida förluster, och att gravplatsen växer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons