Nyheter

Wada introducerar blodpass

Tioårsfirande antidopningsbyrån Wada lanserar blodpass som nästa steg i kampen mot fusket inom idrotten.
Nyheter • Publicerad 2 december 2009

Wada hoppas att den biologiska kartläggningen av världens elitidrottare ska göra arbetet mot dopning ännu effektivare i framtiden.

Det var vid mötet i Stockholm som Wada kunde presentera riktlinjerna för att introducera blodpass, eller biologiska pass som Wada kallar det.

– Det är blodpass nu, men jag ser det här som en utomordentlig förutsättning för att kunna analysera på exempelvis gendopning i framtiden, säger Arne Ljungqvist, vice ordförande i Wada.

Wada tar steget att standardisera det som i förlängningen kan utvecklas till "biologiska pass", där inte bara blodvärden utan en mängd biologiska värden lagras.

Allt i syfte att kunna se när en aktivs värden avviker från de normala och därmed avslöja dopning. Detta ska ske med standardiserade provtagningar, standardiserade transporter och standardiserade blodanalyser.

– Jag tycker det är ganska stort steg. För man har insett att ska man, till skillnad från urin, ta blod för att göra en jämförande analys, då måste blodproverna ha tagits på ett standardiserat sätt, säger Arne Ljungqvist.

– Det är mest en juridisk fråga egentligen.

Den juridiska problematiken är en stor orsak till att Wada arbetat i åratal innan man har velat sjösätta blodpass. Allt, hela vägen från provtagningen till analysen, måste vara vattentätt för att hålla juridiskt.

Med sina standardiserade riktlinjer hoppas Wada att världens idrotter ska anamma blodpassidén. Och redan i OS i Vancouver i februari kan idrotter börja arbeta efter Wadas nya riktlinjer.

– Vi tänker be laboratoriet i Vancouver att använda blodproverna de samlar in för att registrera alla bloddata. Sedan tänker vi ge dem till idrottsförbunden och de kan införliva dem i sina blodbanker. Om det skulle leda till sanktioner av någon aktiv så hänger det på att de reda har bloddata.

Idrotter som cykel, skidor och skidskytte har sedan flera år byggt upp databanker där aktivas blodvärden registrerats. Men de har haft sina egna riktlinjer. Även inom friidrotten har man inom distanslöpningen genom flera års testande fått en bra bild av aktivas blodprofiler.

– I sådana idrotter blir det möjligt att man därför snabbt kan börja tillämpa Wadas riktlinjer, säger Ljungqvist.

– Nu ger vi idrotten möjligheter. På så vis är det en innovation.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.