Annons
Nyheter

Volvo Cars bygger elbilsfabrik i Slovakien

Volvo Cars bygger en tredje fabrik i Europa – den första nya på nästan 60 år. Fabriken, som ska ligga i Slovakien och endast tillverka elbilar, innebär en investering på 1,2 miljarder euro.
Ekonomi • Publicerad 1 juli 2022
Volvo Cars bygger en ny fabrik i Europa. Bild från företagets existerande fabrik i Gent, Belgien.
Volvo Cars bygger en ny fabrik i Europa. Bild från företagets existerande fabrik i Gent, Belgien.Foto: Fredrik Persson/TT

Sedan tidigare har Volvo Cars europeiska fabriker i Torslanda i Göteborg och i belgiska Gent, båda i drift sedan mitten av 1960-talet. Nu ska ytterligare en byggas nära Kosice i östra Slovakien, meddelar företaget.

Den slovakiska fabriken ska endast tillverka elbilar och använda klimatneutral energi. Bygget planeras dra igång under 2023 och planen är att produktionen ska starta 2026.

Annons

En av orsakerna till valet av plats uppges vara att Volvo Cars kan dra nytta av väletablerade leveranskedjor inom fordonsindustrin, eftersom den nya bilfabriken blir den femte i landet.

Prislappen: 1,2 miljarder euro

– Sådana här stora investeringar är komplexa, det är aldrig en enda sak som påverkar utan det är många faktorer. Några är finansiella, andra geografirelaterade. Men till syvende tror vi att det här blir ett väldigt bekvämt val för oss, säger Volvo Cars vd Jim Rowan på en pressträff.

250 000 bilar per år ska kunna tillverkas i den nya fabriken. Anläggningen motsvarar en investering på 1,2 miljarder euro, varav omkring 20 procent förväntas finansieras med statsstöd.

Vilka modeller som ska tillverkas i den nya fabriken är ännu inte klart.

– Vi har inte släppt någon information om det än, det är en del i utvecklingsprocessen framåt. Men som vi sagt tidigare: alla modeller som tillverkas i den här fabriken kommer att vara helt elektriska, säger Jim Rowan.

Premiärministern: Historiskt

TT: Kommer de existerande fabrikerna att påverkas, till exempel genom att produktion flyttas till den nya?

– Absolut inte. Det här är en tillväxthistoria för Volvo. Efterfrågan på våra produkter är stor och det här är designat för att vi ska kunna tillgodose den, säger Jim Rowan.

Slovakiens premiärminister Eduard Heger välkomnar beskedet.

– Slovakien är ett fordonsland, ett industriland med lång tradition. Men detta är historiskt eftersom alla bilar tillverkats i västra Slovakien och Volvo kommer till den östra delen av landet. Det är fantastiska nyheter som för med sig stort hopp till den delen av landet, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons