Annons
Nyheter

Virusfria städer i topp i ny mätning

Städer som har lyckats begränsa spridningen av covid-19 har seglat upp i topp när The Economists analysenhet EIU presenterar sin årliga lista över var det är bäst att bo.
Världen • Publicerad 9 juni 2021
Aucklandborna kunde relativt snabbt återgå till att leva som före pandemin, här har exempelvis människor samlats för att se på America's Cup i mars.
Aucklandborna kunde relativt snabbt återgå till att leva som före pandemin, här har exempelvis människor samlats för att se på America's Cup i mars.Foto: Chris Cameron/AP/TT

Det som mäts är storstäders säkerhet, tillgång till sjukvård och utbildning, kultur, miljö och infrastruktur.

I topp ligger nyzeeländska Auckland – och bland topp-tio återfinns sex städer i just Nya Zeeland och Australien. Båda länder som snabbt införde strikta gränsrestriktioner när pandemin tog fart 2020.

Annons

"Auckland klättrade till toppen av rankningen på grund av dess framgångsrika tillvägagångssätt när det gäller att begränsa covid-19-pandemin, vilket gjorde det möjligt för samhället att förbli öppet och för staden att få höga poäng", heter det i "The global liveability index 2021".

Många europeiska och kanadensiska städer har rasat i rankningen jämfört med föregående år, då bland annat kultur- och sportevenemang har ställts in och skolor och restauranger har tvingats hålla stängt. Bland annat har Wien, som toppade listan 2018–2019, rasat till plats tolv. Men mest har tyska Hamburg tappat – från plats 34 till plats 47.

I botten av listan, på plats 140, återfinns liksom förra året Damaskus, det krigsdrabbade Syriens huvudstad.

Fakta: Världens bästa städer att bo i

1. Auckland, Nya Zeeland.

2. Osaka, Japan.

3. Adelaide Australien.

4. Wellington, Nya Zeeland.

5. Tokyo, Japan.

6. Perth, Australien.

7. Zürich, Schweiz.

8. Genève, Schweiz.

9. Melbourne, Australien.

10. Brisbane, Australien.

Källa: EIU

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons