Annons
Nyheter

Virolog om resor: Krävs stort individansvar

Att svenskarna tillåts resa fritt inom landet i sommar är ett beslut flera virologer ställer sig bakom. Men det förutsätter ett stort personligt ansvar för att minska riskerna för smittspridning.
Coronaviruset • Publicerad 5 juni 2020
Från och med 13 juni får svenskar resa fritt inom landet. Arkivbild.
Från och med 13 juni får svenskar resa fritt inom landet. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT
Tåg kan bli en potentiell smittspridare när efterfrågan på biljetter till turistorter ökar. Arkivbild.
Tåg kan bli en potentiell smittspridare när efterfrågan på biljetter till turistorter ökar. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det gäller att vi gör det här med förnuft som regeringen vädjar om, säger Fredrik Elgh professor i virologi och klinisk virologi vid Umeå universitet.

Flera av landets ledande virologer har tidigare varit kritiska mot Folkhälsomyndighetens arbete under coronakrisen. Bland annat för åtgärder man hävdat vidtagits för sent och bristande kompetens.

Annons

En av kritikerna har varit Fredrik Elgh.

Men den här gången är han försiktigt positiv till torsdagens besked om att restriktionerna kring inrikesresande lättas upp för symtomfria personer – men då krävs att svenskarna reser klokt för att undvika att sprida coronaviruset.

Enligt honom är det bra att fler kommer röra sig bort från städerna, ut i naturen eller till sommarstugor där avstånden mellan varandra är längre.

Testning viktigaste

Mer problematiskt, menar Elgh, är däremot potentiell smittspridning på bussar och tåg eftersom många inte kommer att ha tillgång till bil.

– Det finns nog en kraftig smittspridningsrisk i det kollektiva resandet, säger han.

Samtidigt oroar enskilda regioner, exempelvis Västra Götaland som har sett en ökning i antalet insjuknade. Där finns dessutom populära turistorter som Strömstad, Smögen, Lysekil och inte minst Göteborg.

– Kurvan i Västra Götaland är oroande i min värld och i en hel del av de fina turistmålen kommer det vara ganska stor frestelse för att umgås tätt inpå varandra, säger Elgh.

Han ser regeringens besked om utökad testning, bland annat satsas ytterligare 5,9 miljarder för bredare coronatestning, som en nyckelfaktor för att få ner antalet fall av insjuknade i covid-19, snarare än reserestriktioner.

– Det är det absolut viktigaste av allt. Utan det har vi ingen kontroll på den här smittan.

Måste ta ansvar

Kollegan Niklas Arnberg, också han professor i virologi vid Umeås universitet, säger att han har förståelse för beslutet.

Annons

– Sannolikt kommer fler att bli smittade på grund av detta, men jag tror att man väger in ett helhetsperspektiv med hälsa, ekonomi, turism, med mera. Förhoppningsvis kommer människor ändå att tänka in social distansering, vilket krävs för att hålla tillbaka den allmänna smittspridningen inför hösten, säger han.

Även Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar och klinisk virologi vid Karolinska institutet i Solna, är inne på samma linje.

– Det handlar om att ta ansvar. Är det så att man transporterar sig på ett säkert sätt och följer restriktionerna dit man kommer kan jag inte se några stora problem.

TT: Så du ser inga problem med resandet?

– Inte om den följs strikt på det viset det är avsett.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons