Annons
Nyheter

Vintervädret håller i sig – men blask i syd

Vinterlandskapet som breder ut sig över stora delar av landet får ligga kvar. Åtminstone till mitten av nästa vecka.
Delar av södra Sverige får dock räkna med en blaskig helg.
Väder • Publicerad 7 januari 2022
Det är och förblir kallt i Norrland. Arkivbild.
Det är och förblir kallt i Norrland. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Brrr. Det är kallt i norra Sverige. Riktigt kallt.

– På flera platser i framför allt Lappland har vi temperaturer under minus 30 grader just nu. Och det kommer att fortsätta att vara rejält kallt i nordligaste Sverige även på lördag och söndag, säger SMHI:s meteorolog Mattias Lind.

Annons

I syd är betydligt ostadigare. En hel del moln och nederbörd har rört sig in västerifrån över Götaland och Svealand.

– Vi har ett snöfallsområde som sträcker sig från Dalarna och ner över östra delarna av Svealand och Götaland. Snöfallet kommer att röra sig mot nordost och långsamt försvagas under lördagen.

Temperaturerna i södra Sverige ligger runt nollstrecket, med undantag för östra Götaland – där nosade temperaturen på plusgrader redan under fredagen.

– Det blir relativt kall luft under helgen och även på måndagen. Snön som kommer får nog ligga kvar på de flesta platser.

Men en del av nederbörden kan vara blöt och SMHI varnar för hala vägar på sina håll. På Öland och Gotland regnade det under fredagskvällen och även Götaland och kustområdena i Svealand kan få inslag av regn i helgen.

Från mitten av nästa vecka gör den milda luften sitt intåg i de resterande delarna av Sverige med kraftiga västvindar, enligt Lind.

– Det väntas plusgrader långt upp över norra Sverige och rejält milt väder i syd. På torsdagen kan temperaturen eventuellt gå upp till tio grader i östra Götaland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons