Annons
Nyheter

Vintertorka orosmoln i Spanien och Portugal

Europa • Publicerad 12 februari 2022
Bilden är tagen i närheten av Alicante i maj 2005 – då Spanien kämpade mot torka som var ett resultat av en torr vinter och vår. Arkivbild.
Bilden är tagen i närheten av Alicante i maj 2005 – då Spanien kämpade mot torka som var ett resultat av en torr vinter och vår. Arkivbild.Foto: Fernando Bustamante/AP/TT

Grannländerna Spanien och Portugal har i år registrerat den näst torraste januari sedan 2000, enligt vädertjänsterna. Vintersäsongen brukar annars vara regnig.

Den nuvarande torkan är extraordinär på grund av dess "intensitet, skala och längd", enligt klimatforskaren Ricardo Deus vid Portugals vädermyndighet Ipma. Hälften av landets dammar ligger nu på hälften av sin normala vattenkapacitet.

Annons

Samtidigt fick Spanien bara en fjärdedel av den nederbörd som landet normalt får i januari, enligt vädermyndigheten Aemet.

Torrperioden förstör skördarna och bönder kämpar för att kunna mata sina djur. Den hämmar också produktionen av vattenkraft.

Mer frekvent och intensiv torka väntas innebära ytterligare påfrestningar på klimatkänsliga regioner när temperaturerna stiger i framtiden och kommer sannolikt också att öka risken för naturkatastrofer som skogsbränder, enligt forskare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons