Annons
Nyheter

Vintern behåller greppet

Det har varit bitande kallt över stora delar av Sverige den senaste tiden.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2013
Foto: Charles Dharapak

Ska man tro det amerikanska väderinstitutet WSI får vi dras med raggsockor och långkalsonger ytterligare en tid.

WSI, som utfärdar betydligt längre prognoser än exempelvis SMHI, spår att även februari kommer att bli "mycket kallare än normalt" i Skandinavien. Ett tecken på det är den nordatlantiska oscillationen (NAO), ett fenomen som beskriver skillnaden i lufttryck över Island i norr och Azorerna i söder. Ju mindre tryckskillnad, desto lägre värde på NAO – och desto kallare blir det i Sverige.

Annons

– Just nu är oscillationen svagt negativ. Då rör sig lågtryck och annat längre söder ut. Hade värdet varit positivt styr de i stället in på en nordligare bana och drar med sig mildluft över Sverige, förklarar Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Även om SMHI inte gör lika långtgående prognoser som WSI, kan Emil Björck bekräfta att det kalla vädret håller i sig åtminstone in i nästa vecka.

– De närmaste nätterna kan det fortsatt bli ner mot minus 20 grader i Stockholm. Men det är faktiskt inget ovanligt, det brukar vara såhär kallt i januari och februari.

Våren får vi i alla händelser vänta på.

– Enligt definitionen av vår får det faktiskt inte lov att bli vår före den 15 februari, säger Emil Björck.

Trycksvängning över Nordatlanten

Nordatlantiska oscillationen (NAO) är ett naturligt klimatfenomen som, likt de mer kända fenomenen El Niño och La Niña, påverkar vädret över stora områden.

NAO, som upptäcktes så sent som på 1920-talet, skiftar mellan positiva och negativa faser som uppstår när lufttrycken över Island och Azorerna förändras.

Normalt råder lågtryck över Island och högtryck över Azorerna. Om skillnaden i lufttryck är stort, en positiv fas, blir det milda vintrar i Norden. Om skillnaden är liten inträder den negativa fasen och vintrarna blir kalla.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons