Annons
Nyheter

Tummen ned för storbankens bokslut

Börsen gör tummen ner för Handelsbankens bokslut. Ett rekordresultat från vd Carina Åkerström hjälpte inte.
En oväntat snål utdelning för 2021 tynger i stället – även om det lutar åt en rejäl extra slant till ägarna när storbanken sålt sina tillgångar i Danmark och Finland.
Ekonomi • Publicerad 9 februari 2022
Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, redovisar bokslut. Arkivbild.
Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, redovisar bokslut. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Handelsbankens aktie sjunker med drygt 2 procent efter rapporten. Det innebär att kursuppgången sedan årsskiftet krymper ihop till knappt 2 procent.

I bokslutet för 2021 föreslår Handelsbankens styrelse en utdelning till ägarna på 5 kronor per aktie. Bland analytiker låg förväntningarna högre, på drygt 7 kronor enligt en nyhetsbyrån Bloomberg.

Omkring 15 miljarder

Annons

Men ägarna kan troligen snart räkna med mer. Bankanalytiker på norska DNB värderar de tillgångar som Handelsbanken är på väg att sälja i Danmark och Finland – som i dagsläget står för omkring en tiondel av koncernens intäkter – till omkring 15 miljarder kronor.

– Det är en lika bra gissning som något annat, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Handelsbanken.

– Det vore konstigt om de inte blir klara i år. De har ju hållit på sedan tredje kvartalet i fjol, så det kan nog komma redan i första halvåret i år egentligen, tillägger han.

Bland potentiella köpare ser han inte andra storbanker utan i första hand mer lokalt förankrade banker, som Jyske Bank eller Sydbank, när det gäller de danska tillgångarna.

Extrautdelning är huvudscenariot.

– Antingen använder de pengarna till ett förvärv eller så delar man ut det till aktieägarna. Men de kan inte bara sitta på det kapitalet utan att göra något, säger Håkansson.

"Fortskrider enligt plan"

Carina Åkerström vill dock inte spekulera särskilt mycket i mångmiljardaffärerna som står för dörren.

– Det fortskrider enligt plan. När vi har något att berätta kommer vi att göra det, säger hon om försäljningsprocessen.

TT: Kommer det ge utrymme till en extra utdelning?

– När vi är färdiga vet vi resultatet och då kommer vi naturligtvis ta ställning till det. Men innan dess vill jag inte kommentera det.

Annons

Räntefrossan som sänkt Stockholmsbörsen med 10 procent hittills i år oroar än så länge inte Åkerström.

– Jag tror inte vi ser någon bubbla framför oss. Men däremot en viss justering – som jag tycker vi ser lite grann nu faktiskt, säger hon om börsturbulensen.

Högre räntor positivt

För banken är högre räntor samtidigt välkommet.

– Det är klart att det kommer att påverka oss i positiv riktning, säger Åkerström.

Dessa utsikter gäller alla större nordiska banker, enligt Andreas Håkansson. Det handlar i grunden om bankernas inlåning – kundernas sparande – som ökat kraftigt på senare tid och som just nu kostar stora belopp att hantera då centralbanker tar betalt för insättningar över natten.

– Och när räntorna stiger kan man i stället börja få en viss avkastning på den inlåningen, säger han.

Handelsbanken var sist i raden bland storbankerna på den svenska marknaden att redovisa bokslut.

– Bankerna går bra. Men lönsamheten är fortfarande relativt låg, om man jämför med andra företag eller bankernas egna historik, säger Håkansson när tar tempen på sektorn.

Bankskatten påverkar negativt

Ett generellt problem är att de sitter på för mycket kapital, enligt analytikern.

– Sedan kommer bankskatten in från och med i år, vilket påverkar negativt.

Annons

För Handelsbanken beräknas bankskatten – formellt kallad riskskatten – i år gå på 1,2 miljarder kronor.

– Nu har vi ett beslut som vi får förhålla oss till. Det är där vi står. Så får vi se vad som händer framöver, säger Åkerström, när TT frågar om hon räknar med att denna skattebörda minskar framöver.

Riksdagen har uppmanat regeringen att senast den 1 oktober i år återkomma med ett nytt förslag till riskskatt sedan det konstaterats att den modell som nu sjösatts riskerar att slå mot lokalt förankrade banker och även kan snedvrida konkurrensen mellan svenska och utländska banker.

Fakta: En miljard i vinstlyft

Handelsbanken redovisar ett lyft för rörelsevinsten till 6 369 miljoner kronor för fjärde kvartalet i fjol. Det kan jämföras med vinsten på 5 378 miljoner kronor under motsvarande period i fjol – ett vinstlyft på nästan en miljard.

Nettovinsten steg samtidigt till 5 236 miljoner kronor, mot 4 370 miljoner kronor ett år tidigare. Detta var mer än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en nettovinst på cirka 4 940 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

I bokslutet för 2021 föreslår Handelsbankens styrelse en utdelning till ägarna på 5 kronor per aktie. Bland analytiker låg snittprognosen på drygt 7 kronor i utdelning enligt Bloomberg.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, blev under fjolårets fjärde kvartal 7 503 miljoner kronor. Det kan jämföras med 7 244 miljoner kronor under motsvarande kvartal 2020. Provisionsnettot lyfte till 3 163 miljoner kronor, mot 2 884 miljoner kronor ett år tidigare.

Kreditförlusterna föll till 9 miljoner kronor, vilket kan ställas mot 92 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2020.

Källor: Bloomberg, Handelsbanken

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons