Annons
Nyheter

Vindkraftverk brinner på Gotland

Brand • Publicerad 8 augusti 2023
Motordelen i ett vindkraftverk i Burgviks hamn brinner på Gotland. Arkivbild.
Motordelen i ett vindkraftverk i Burgviks hamn brinner på Gotland. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det brinner i ett vindkraftverk i Burgsviks hamn på Gotland, rapporterar Aftonbladet.

Henrik Johansson, insatsledare på räddningstjänsten, säger till TT att den troliga orsaken till branden är att ovädret Hans har fått bromsarna att slå till för att stanna vindkraftverket.

Annons

– När vinden är stark har bromsarna blivit överhettade och fattat eld som sedan spridit sig in i maskinrummet, säger han till TT, men räknar inte med att vindkraftverket brinner ned helt.

TT: Hur vanligt är det med bränder i vindkraftverk?

– Där finns mycket elektronik, så det är brännbara saker. Under de 15 år vi haft vindkraftverk har något vindkraftverk brunnit ungefär vart fjärde år, berättar han.

Räddningstjänsten har spärrat av området, eftersom delar av kraftverket faller till marken, men utför i nuläget inget släckningsarbete vid vindkraftverket eftersom branden är så högt upp, meddelar Henrik Johansson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons