Annons
Nyheter

Viltolyckorna ökar – flest i Västra Götaland

Antalet viltolyckor har ökat kraftigt de senaste två åren.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2010

Enbart i fjol ökade de med drygt 4 000 till drygt 44 000 som är ett rekord, visar preliminära siffror från Nationella viltolycksrådet.

De vanligaste olyckorna är mellan bil och rådjur. Förra året rapporterades 33 798 sådana olyckor.

Annons

Det är enligt rådet flera faktorer som gör att viltolyckorna ökar.

"Den höga siffran kan till viss del bero på att allt fler anmäler viltolyckor", skriver Lars Sävberger vid Nationella viltolycksrådet i ett pressmeddelande.

Han framhåller att den snörika vintern ökar olyckorna eftersom djuren då söker sig till vägarna där de har tillgång till saltet.

Sedan årsskiftet är trafikanterna enligt en ny lag skyldiga att rapportera krockar mellan bil och djur till polisen.

Näst vanligaste olyckorna gäller krock mellan bil och älg. Drygt 5 700 sådana olyckor rapporterades 2008. I övrigt rapporterades i fjol 3 085 olyckor med vildsvin, 876 med dovhjort, 284 med kronhjort, 6 med björn, 7 med varg, 27 med lodjur, 7 med utter och 6 med örn.

Olyckorna med rådjur är vanligast på våren och hösten.

Olyckor mellan bil och ren ingår i en särskild statistik. I fjol rapporterades 1750 sådana olyckor. De flesta skedde i Väster-och Norrbottens län.

Det enskilda län som hade flest viltolyckor i fjol var Västra Götaland med 7 266 olyckor. Nästan 6 200 av dem gällde krock mellan bil och älg.

Gotland är längst ned på listan med 88 olyckor som alla gällde rådjur

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons