Annons
Nyheter

Vill hitta räddning för hotade almar och askar

Skadegörare och klimatförändringen är ett hot mot den svenska skogen. Därför tillsätter regeringen nu en utredning om förädling av skogsträd – för att stärka motståndskraften.
Politik • Publicerad 2 maj 2023
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tillsätter en utredning för att förädla inhemska träd och göra dem mer motståndskraftiga. Arkivbild.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tillsätter en utredning för att förädla inhemska träd och göra dem mer motståndskraftiga. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Alm och ask är särskilt hotade och står i fokus för utredningen, men även andra inhemska arter och hoten mot dem ska kartläggas.

– Skogsträdförädling är en av de viktigaste åtgärderna för att långsiktigt öka virkesproduktionen, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Annons

Han uppger att förädling ger möjlighet att ta fram frö som passar i ett framtida klimat och genetisk mångfald gör det möjligt för skogsträd att överleva, anpassa sig och utvecklas under föränderliga förhållanden.

Till utredare har regeringen utsett Staffan Eklöf, som sitter i miljö- och jordbruksutskottet för Sverigedemokraterna, men som också har forskat inom skog, biologi och genteknik.

– Om inte en lösning hittas för alm inom kort kan den komma att bli utrotad. Ett hundratal andra arter är i sin tur beroende av ask och alm för sin överlevnad, säger Staffan Eklöf.

Ask och alm är drabbade av askskottsjuka respektive almsjuka, vilket orsakas av svampangrepp som gör träden mindre motståndskraftiga.

– Det gör att det kan vara intressant att försöka hitta resistenta anlag för att förädla in dem i almen och asken, säger Eklöf.

Utredningen ska vara klar senast den 30 april 2024.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons