Annons
Nyheter

Vilks på väg till antimuslimskt möte

Trots protester tänker konstnären Lars Vilks åka till New York och tala på den konferens som antimuslimska rörelsen Sion arrangerar den 11 september. Men han vill själv tona ner sin betydelse.
Nyheter • Publicerad 9 september 2012

– Det har sagts att jag skulle legitimera rörelsen, men den är knappast beroende av någon liten svensk tecknare, säger Vilks till TT.

Kritiker har kallat honom "nyttig idiot" som aningslöst låter sig utnyttjas av Sion. Namnet står för Stop Islamization of Nations. Organisationen och dess ledare Pamela Geller uppmärksammades i samband med ett möte i Stockholm i augusti med högerextrema och antimuslimska krafter från flera håll i världen.

Annons

Ett uppmärksammat mejl från Vilks, nyligen utlagt på Sion:s hemsida, kan ses som hans oreserverade stöd för rörelsen, men så är det inte, säger han.

– Det finns vissa element i deras verksamhet som jag inte har några problem med. Det är den uppmärksamhet de riktar mot politisk islam, där de har en massa material att ta del av. Men sedan har de sina tolkningar av det här materialet, som handlar mycket om konspirationsteorier, och de delar jag inte alls.

Vilks vill i stället se sitt framträdande i New York som en del av ett konstprojekt. "Projektet" rymmer allt som har hänt sedan 2007, då hans bild av Muhammed som rondellhund först publicerades: Mordhot, brandattentat och livvakter, men även uppmärksamhet, inviter från högerextrema och nu senast rabaldret kring den stoppade utställningen i Östersund.

– Jag ska berätta om min situation. Jag ska också nämna min syn på islam, att jag tror att det kommer till en sekularisering och en modernisering, men att det tar tid.

Vilks anser att islam ännu inte accepterat bodelningen religion – politik.

– Man ska inte ha religionen som grund för politiska avgöranden. Du ska inte behöva läsa i gamla urkunder för att kunna fatta beslut. Den sekulariseringen har ändå kristendomen genomfört.

Vilks skulle gärna vilja ställa ut "projektet" och offentligt sammanfatta sitt liv efter rondellhunden. Men han tror inte att det går.

– Den som arrangerar en sådan utställning kan bli påhoppad som islamofob. Sedan är det säkerheten, det uppstår ju en fara varje gång jag dyker upp.

TT: Hur ser du på säkerheten under ditt USA-besök?

– Jag har ju livvaktsskydd här, men varje land gör sin egen bedömning. Om man i USA bedömer att det inte behövs något skydd, då blir det så. Men det är inte sannolikt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons