Annons
Nyheter

Vilks på antimuslimskt möte i USA: "Jag tar inte ställning"

Trots förhandskritiken talade Lars Vilks på ett antimuslimskt möte i New York, elva år efter terrorattackerna mot USA:s östkust.
Nyheter • Publicerad 12 september 2012

– Vi har hört en del dumheter i dag, säger den kontroversielle konstnären.

Tisdagens konferens på ett hotell mittemot FN-skrapan arrangerades av den antimuslimska organisationen Sion (Stop Islamization of Nations). På plats fanns även medlemmar från English Defense League och andra organisationer som hävdar att det sker en islamisering av världen. Den neokonservative republikanske politikern John Bolton, rådgivare till presidentkandidaten Mitt Romney, ställde in i sista minuten. Trots kritiken ser Lars Vilks inget problem med sitt deltagande.

Annons

– Det här är ju saker och ting jag vill lära mig mer av. Jag ser det som en del av mitt projekt, säger han.

"Som råttor"

Sions ledare Pamela Geller välkomnade Vilks som en ikon i kampen för yttrandefriheten. Hans egen föreläsning, om vad som hänt sedan hans bild av profeten Muhammed som rondellhund publicerades för fem år sedan, drog ner skrattsalvor i publiken. En annan föreläsare talade om att "muslimer förökar sig som råttor".

– Det var grovt, det är inget att snacka om. Man förväntar sig inte att höra sådant. Det var en på ytterkanten. Men det var ju lite av det jag var intresserad av. Det är en del av verkligheten, den går inte att undvika, säger Vilks.

Han tycker inte att han själv borde ha tagit tydligare ställning.

– Nej, jag vill inte gå in och recensera andras material. Jag ser inte det som mitt ansvar.

"Dålig provokatör"

Redan för två år sedan gjorde Vilks en USA-turné, men de flesta stoppen fick ställas in av säkerhetsskäl.

– Jag fick väldigt obetydliga kontakter. Jag fick inte se de här kretsarna som är islamkritiska och samtidigt väldigt republikanska. Alla har ropat efter en ny president. Jag satt lite sådär och "heja Obama, jag tycker vi ska behålla honom".

TT: Tycker du det?

Annons

– Jag ska inte ta ställning.

Själv anser Vilks att han är en "väldigt dålig provokatör" som bara följer konstprojektet. Hur länge kan man då gömma sig bakom konsten?

– Det kan man göra hur länge som helst.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons