Annons
Nyheter

Vikttapp hos äldre ökar risken att dö i förtid

Att gå ner några kilo förknippas ofta med hälsa. Men för personer över 65 är det inte alls säkert att det är ett plus. Tvärtom kopplas vikttapp till ökad risk att dö i förtid, enligt en stor analys.
Hälsa • Publicerad 12 april 2023
Den som är 65 eller äldre och tappar i vikt ska vara uppmärksam, särskilt om du är man, enligt ny forskning. Arkivbild.
Den som är 65 eller äldre och tappar i vikt ska vara uppmärksam, särskilt om du är man, enligt ny forskning. Arkivbild.Foto: Mark Baker/AP/TT

Forskarna har undersökt data från amerikanska och australiska hälsoregister om totalt 16 500 individer boende i omsorgsboende. Deltagarnas vikt och midjemått mättes årligen och ett flertal hälsoparametrar uppmättes regelbundet mellan 2010 och 2014.

Enligt forskarna bakom studien har det inte gjorts några lika omfattande genomgångar av viktminskningens påverkan på dödlighet tidigare.

Annons

Av de som hade en stabil vikt under studietiden, vilket forskarna klassade som viktminskning under 5 procent, var det 8 procent som avled. Bland de som tappat runt 10 procent i vikt avled 30 procent.

Lägre risk för kvinnor

För män tycks viktnedgången vara en betydligt större risk än för kvinnor. De män som tappade upp till 10 procent av sin vikt på i snitt fyra år, hade 290 procents ökad risk att dö oavsett orsak jämfört med män som hade en stabil vikt. Skillnaderna kvarstod även när forskarnas tog hänsyn till bland annat om deltagarnas rökvanor, alkoholkonsumtion, utbildningsnivå, diabetes, demenssjukdom och blodtryck.

Forskarna exkluderade också personer som nyligen legat på sjukhus eftersom sjukhusvistelse ofta leder till en viktminskning.

För kvinnor var skillnaden inte lika stor. Risken att avlida för de som tappat mellan 5 och 10 procent av sin vikt var 26 procent högre än för de som hade en stabil vikt, enligt studien som publicerats i tidskriften Jama Network Open.

Tvärtemot vad man kanske tror spelade inte ursprungsvikten någon större betydelse. Det var lika stor risk för död bland de som hade ett högt BMI vid studiens början som de med lågt.

Ingen riks med viktuppgång

Forskarna såg också att minskat midjeomfång ökade risken för död hos deltagarna. Viktuppgång kopplades däremot inte till en ökad risk att dö i förtid.

Forskarna resonerar också kring varför vikttapp skulle indikera en ökad risk att dö. Det kan handla om tidiga tecken på cancer, demens eller annan allvarlig sjukdom, skriver de.

En svaghet med studien är att forskarna inte tagit hänsyn till om viktnedgången varit avsiktlig eller inte.

Fakta: Så gjordes studien

Deltagarna kommer från en studie som undersökt effekterna av acetylsalicylsyra hos personer över 65 år i Australien och USA.

Medelåldern var 75 år och 56 procent var kvinnor. Deltagarna hade vid studiens början inga kända sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, demens eller andra allvarliga kroniska sjukdomar.

Slutsatsen av studien är att en viktnedgång på över fem procent ökade risken att dö i förtid oavsett orsak och av bland annat hjärt-kärlsjukdom och cancer. Risken var betydligt högre för män än för kvinnor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons