Annons
Nyheter

Vild strejk skapar kaos för Stockholms pendlare

Storstockholms lokaltrafik (SL) varnar för ett besvärligt läge i kollektivtrafiken sedan lokförare gått ut i en vild strejk på måndagen.
– Det är jobbigt i pendeltågstrafiken i dag, säger SL:s presschef Andreas Strömberg till TT.
Trafik • Publicerad 17 april 2023
Flertalet avgångar i pendeltågstrafiken i Stockholm är inställda sedan den vilda strejken inletts.
Flertalet avgångar i pendeltågstrafiken i Stockholm är inställda sedan den vilda strejken inletts.Foto: Johan Jeppsson/TT
Strejkande lokförare har börjat samlas utanför Centralstationen i Stockholm.
Strejkande lokförare har börjat samlas utanför Centralstationen i Stockholm.Foto: Johan Jeppsson/TT

Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm har gått ut i en vild strejk – en olovlig strejk organiserad av enskilda medarbetare – under tre dagar med start klockan 03 natten till måndagen.

På måndagsmorgonen konstaterar SL:s presschef Andreas Strömberg att den vilda strejken får stor påverkan och han varnar för att resenärerna kan få det besvärligt.

Annons

– Det är ett väldigt ansträngt läge och det har stor trafikpåverkan den här protestaktionen som förare genomför just nu, säger Strömberg.

Varje dag görs ungefär 400 000 resor med pendeln.

– En normal dag kanske det under morgonrusningen är 40-talet tåg ute och nu är det tio som kör. Så det är inte helt stopp i systemet, men det är väsentligt färre tåg som rullar än planerat, tillägger han.

Kort varsel

SL har fått uppgifter från tågoperatören MTR att det är förare som skulle ha börjat jobba tidigt på morgonen som inte dykt upp.

Det är oklart hur många de är och det är inte heller klart hur många ytterligare som inte kommer att dyka upp när deras arbetspass startar senare under dagen.

– Vi kommer att behöva ställa in med kort varsel och det kommer att leda till en ryckig och oregelbunden trafik, säger Andreas Strömberg.

Från klockan 06 på morgonen har SL satt in bussar som framför allt kommer att köra för att ta pendeltågsresenärer till tunnelbanenätet, från Upplands Väsby, Jakobsberg, Västerhaninge och Södertälje. Men SL rekommenderar de resenärer som kan att ta alternativa färdvägar eller färdmedel.

– Det är jobbigt i pendeltågstrafiken i dag och ska man ut och resa kommer det att vara en stor utmaning.

Strandberg uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade om situationen via SL:s hemsida och påpekar att situationen kan komma att förändras snabbt eftersom det råder stor osäkerhet kring hur många förare som strejkar.

Avvecklade tågvärdar

Orsaken till lokförarnas protestaktion är missnöje över att tågvärdarna har avvecklats, vilket innebär ensamarbete för förarna.

Annons

Fackförbundet Seko, som organiserar merparten av lokförarna, har tagit avstånd från strejken.

Beslutet om den vilda strejken fattades på fredagskvällen under ett möte med över 150 lokförare, enligt uppgifter på den sajt som organiserar strejken.

"Oansvarigt"

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv riktar skarp kritik mot den vilda strejken.

– Att gå ut i en olovlig strejk och sätta tiotusentals oskyldiga människor i det här svåra läget, det är oansvarigt, säger vice vd:n Mattias Dahl och tillägger:

– Det är mycket allvarligt för hela Stockholmsregionen, för ett stort antal människor och företag, men det hotar också den svenska modellen som bygger på att vi förhandlar inom ramen för kollektivavtalen. Där kan det komma till strejker och annat, men vi strejkar inte mellan avtalsperioderna som man nu gör.

Om man som privatperson eller organisation vill framföra synpunkter på Trafikförvaltningens beslut om tågvärdar får man agera inom de tillåtna ramar som finns, anser han.

– Men att gå ut i olovlig strejk är inte att föra fram sin synpunkt, det är att sabotera för andra människor som inte har någonting med det här beslutet att göra och inte kan påverka det över huvud taget.

Fakta: Konflikten om tågvärdarna

Tågvärdar ansvarar för service och säkerhet ombord på pendeltågen: bland annat för att öppna och stänga dörrarna och ge information via högtalarutrop vid trafikstörningar.

2021 fattade Stockholms trafiknämnd – då under blågrönt politiskt styre – beslut om att tågvärdarna på pendeltågen skulle bytas ut mot kameror. Det väckte kritik bland lokförare och fackförbund, som uttryckte oro för säkerheten vid ensamarbete.

Enligt lokförarna bakom strejken leder borttagandet av tågvärdar till att det bara finns en ansvarig person ombord för upp till 1 800 resenärer. De anser att det kan leda till att människor kläms i dörrarna eftersom kamerabilderna är dåliga, att resenärer med funktionsnedsättning måste förboka rampservice för att kunna resa, och att förseningarna riskerar att öka markant.

Tidigare i år fortsatte utfasningen av tågvärdarna under det nya politiska styret i regionen efter en paus.

I pendeltågstrafiken finns cirka 350 tågvärdar. Från och med mars har hälften av alla pendeltåg i Stockholm gått utan tågvärdar.

Källa: MTR

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons