Vattenpipan har blivit farlig trend
Många har ingen aning om hur farlig röken är.
De flesta blir bekanta med vattenpipan på semestern. Vattenpipan kan framstå som exotisk och många vill ta med sig en smak av det utländska hem. En ny undersökning bland 20 000 svenskar gjord av Folkhälsoinstitutet visar att bruket av vattenpipa är utbrett. Var femte vuxen har någon gång testat. Bland yngre (16–29 år) är siffran varannan och i stort sett lika många säger sig ha rökt det senaste året.
– Det är en hög siffra. Vi ser att det behövs ökad kunskap om rökning av vattenpipa och vilka hälsoeffekter det har, säger utredare Anna-Lena Persson.
Den tobak som används smakar ofta sött och är len, mild och lätt att inhalera. Många uppfattar det därför som ofarligt att röka vattenpipa. Men röken innehåller många skadliga ämnen, bland annat nikotin, kolmonoxid och tjära. Forskning visar att vattenpipsrökning kan kopplas till flera allvarliga sjukdomstillstånd som lungcancer, försämrad lungfunktion och hjärt-kärlsjukdom.
Vattenpipsrökning ger också mer rök än cigarettrökning.
– Ett enda bloss från en vattenpipa ger tolv gånger mer rök än ett bloss från en cigarett, säger Anna-Lena Persson.
Vattenpipan
Att röka vattenpipa är en gammal sed i många österländska och afrikanska kulturer.
Vattenpipan består av ett piphuvud på en vattenbehållare. Från behållaren går en eller flera slangar som avslutas i ett munstycke.
Röken går ner i vattnet och kyls ner när man suger i slangen.
Tobaken är ofta smaksatt. Vanliga smaker är till exempel mint, lakrits och olika fruktsmaker.
Andra namn på vattenpipa är shisha, nargile, gooza och hookah.
Källa: Folkhälsoinstitutet.