Annons
Nyheter

Västra Götalands kulturchef sparkas

Claes Rydbergs tid som kulturchef i Västra Götalandsregionen blev bara tvåårig. I går fick han sparken. Orsak: brist på förtroende.
Nyheter • Publicerad 26 september 2012

När Rydberg presenterades sommaren 2010 var det som en "permanent lösning" och följt av många lovord om hans kompetens.

När han nu får gå är tonen inte lika kärvänlig.

Annons

– Det saknas förtroende för honom och vi har nått en punkt där vi måste ha en ny chef, säger regiondirektören Ann-Sofi Lodin.

– Förtroendet är förbrukat. Men med respekt för personen i fråga vill vi inte peka på enskilda händelser eller i vilken riktning som vår kritik går, säger kulturnämndens ordförande Alex Bergström (S).

Inte heller Ann-Sofi Lodin vill gå in närmare på kritikens innehåll men säger att det handlar om kraften och sättet att genomföra fattade kulturpolitiska beslut.

Claes Rydberg får gå med omedelbar verkan med lön ett halvår till.

– Avtalet reglerar hans uppsägningstid men jag har valt att arbetsbefria honom under de sex månader som det gäller. Det finns inga förutsättningar för att han ska fungera i sitt arbete utan förtroende, säger Ann-Sofi Lodin.

Enligt henne har det varit en lång väg fram till det drastiska beslutet.

– Det är inget akut som har inträffat just nu, utan det har varit en diskussion som har förts i ett antal månader.

Vad betyder detta för verksamheten?

– Initialt blir det en oro förstås men på sikt hoppas jag att det leder till stabilitet och arbetsro.

Hur upplever du att Claes Rydberg tog beskedet?

Annons

– När ett sånt besked lämnas så blir det naturligtvis dramatiskt. Man har olika bilder av verkligheten.

Ni skiljs inte som vänner?

– Han håller inte med oss i vår bedömning. Det ligger i sakens natur.

En tf kulturchef är utsedd att ta över efter Rydberg, nämligen Sture Carlsson, tidigare chef för Göteborgs symfoniker och Göteborgs konserthus. Han kommer att basa över verksamheten fram till den 30 juni nästa år – senast då kommer en ny kulturchef utses.

Claes Rydberg har ett förflutet i Sjuhäradsbygden, bland annat som ledare på musikskolan i Tranemo på 80-talet. Han har en gedigen chefserfarenhet från kommunala och regionala verksamheter. Innan han flyttade till Västra Götaland var han kommunchef i Motala. Han har också varit vd för Jönköpings konserthus och kulturchef i Jönköping.

BT har sökt Claes Rydberg för en kommentar.

Erik Jullander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons