Annons
Nyheter

USA: Rysk storinvasion kan komma inom kort

USA påstår att en rysk storinvasion Ukraina kan ske inom den kommande veckan och kanske så tidigt som i helgen.
Enligt The Guardians diplomatiska källor har president Joe Biden sagt till andra västledare att Rysslands president Vladimir Putin redan fattat beslutet – men det är något som Vita huset nekar till att man har kännedom om.
Ukraina • Publicerad 11 februari 2022
Den ukrainska flaggan. Arkivbild.
Den ukrainska flaggan. Arkivbild.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
VIta husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan under fredagens presskonferens.
VIta husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan under fredagens presskonferens.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger i ett uttalande att EU kan implementera sanktioner. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger i ett uttalande att EU kan implementera sanktioner. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Det är den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan som säger att USA inte tror att Putin har gett någon sådan order, men att det finns en "högst troligt möjlighet" att Ryssland kommer att attackera Ukraina.

– Vår bild är att vi inte tror att han har fattat någon sorts avgörande beslut, eller att vi inte vet om han har fattat något sådant beslut, säger Sullivan.

Annons

Han säger att en sådan storinvasion kan gå snabbt och troligtvis skulle inledas med flygbombningar och robotattacker.

Alla amerikanska medborgare uppmanas att lämna landet inom de kommande 24 eller 48 timmarna.

– Det kan börja under OS, trots spekulationen om att det bara skulle kunna hända efter OS, säger Sullivan.

Biden och Putin ska ringa

Vita huset säger att ett telefonsamtal mellan Biden och Putin ska ske redan på lördag morgon, amerikansk tid.

Redan under fredagen talade USA:s och Rysslands högsta militära ledare, generalerna Mark Milley och Valerij Gerasimov, över telefon, meddelar Pentagon.

De diskuterade "flera säkerhetsrelaterade händelser av intresse", enligt en talesperson för den amerikanska militärledningen.

– I likhet med tidigare samtal är båda parter överens om att detaljerna i samtalet inte ska offentliggöras, säger talespersonen Dave Butler.

3 000 soldater till Polen

Frankrikes president Emmanuel Macron kommer även han att samtala med Putin på lördag, meddelar en talesperson för presidenten.

En försvarskälla inom Pentagon uppger på fredagen att man kommer att skicka ytterligare 3 000 amerikanska soldater till Polen. Där ska man sammanstråla med de 1 700 amerikanska soldaterna som redan har samlats i landet, som gränsar till Ukraina.

Under fredagseftermiddagen, svensk tid, höll Biden samtal med sex andra västledare samt ledare för Nato- och EU-länder.

Annons

En rysk storinvasion skulle straffas med tunga sanktioner, lovar ledarna.

Västledarna "är fast beslutna att tillsammans införa snabba och djupgående sanktioner mot Ryssland, om det skulle komma ytterligare kränkningar av Ukrainas territoriella integritet och självbestämmande", skriver en talesperson för den tyska förbundskanslern Olaf Scholz på Twitter.

"Undvika ett krig"

Utöver Scholz, Macron och Biden deltog även Storbritanniens Boris Johnson, Italiens Mario Draghi, Kanadas Justin Trudeau och Polens Andrzej Duda i telefonmötet, enligt en tysk källa.

"Alla diplomatiska insatser görs för att övertala Moskva om att trappa ned. Målet är att undvika ett krig i Europa", skriver den tyska talespersonen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger i ett uttalande att potentiella sanktioner från EU:s håll skulle riktas mot energi- och finanssektorn, samt mot exporten av högteknologiska produkter.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade under mötet att han "oroar sig över säkerheten i Europa", enligt ett uttalande från hans kansli på Downing Street i London.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons