Nyheter

Vart femte lamm får aldrig komma ut

Många lamm som föds upp i Sverige får aldrig komma utomhus innan de slaktas.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2010

Ingen stor sak, tycker jordbruksministern. Men forskare är bekymrade.

Efterfrågan på lammkött växer i Sverige, vilket bland annat medfört att allt fler lamm föds upp inomhus. Ett av fem lamm får aldrig komma utomhus, enligt en granskning som SR:s Ekot och Svenska Dagbladet gjort.

– Vi får kritik för att de går inomhus men det här är ett sätt att möta konsumenternas efterfrågan på färskt lammkött även på våren, säger Tomas Olsson, uppfödare och ordförande i Lammproducenterna till tidningen.

Forskaren Cathy Dwyer vid Scottish Agricultural College befarar att djuren kan fara illa när de hålls inomhus.

– När djuren hålls tätt finns det risk för att de blir så stressade att de inte äter och svälter. Och risk för att sjukdomar sprids lättare, som till exempel att klövarna ruttnar eller att de får lungsjukdomar, säger hon till Ekot.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) är inte upprörd. Han pekar på att det svenska klimatet skiljer sig från många andra länder med stor lammuppfödning och att djuren här har svårt att finna föda ute under vintermånaderna fram till påsk.

– Djuren ska ha det bra och de måste få mat och skydd för kyla, säger Erlandsson.

– Den viktigaste frågan för mig är ett absolut förbud att slakta utan föregående bedövning. Och man kan vara säker på att lamm som slaktats i Sverige har bedövats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.