Annons
Nyheter

Varning om fartygstransporter utanför Iran

Iran • Publicerad 12 augusti 2023
Det amerikanska stridsfartyget USS Bataan på plats i Röda havet tidigare i veckan.
Det amerikanska stridsfartyget USS Bataan på plats i Röda havet tidigare i veckan.Foto: USA:s flotta via AP/TT

Redare varnas för att låta transportfartyg färdas utefter Irans kuster, främst i det strategiska Hormuzsundet, på grund av ökad risk att fartygen beslagtas av Iran.

Varningen har utfärdats av bland annat USA:s flotta, och anledningen är den försämrade relationen mellan Iran och USA.

Annons

USA ser en ökad risk för att fartyg blir bordade och beslagtagna av Iran.

En representant för USA:s flotta, talespersonen Timothy Hawkins, bekräftar att en varning utfärdats men vill inte resonera om anledningarna.

Tidigare i år utfärdades en liknande varning. Kort tid efter varningen beslagtog Iran två oljefartyg nära Hormuzsundet.

Varningen utfärdas parallellt med intensiv diplomati mellan Washington DC och Teheran om en utväxling av fem amerikanska medborgare som sitter fängslade i Iran mot att frigöra frysta iranska tillgångar i Sydkorea.

Även EU och dess maritima organisation har utfärdat varningar om att hålla sig så långt borta från iranskt territorialvatten de närmaste dygnen.

Omkring en femtedel av världens transporter av olja färdas genom Hormuzsundet mellan Iran och Oman. Sundet förbinder Persiska viken med Arabiska havet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons