Annons
Nyheter

Varning för tjuvar i sommar – fler inbrott i villor än i lägenheter

Se över säkerheten i din bostad, innan det är för sent.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2008

Tjuvarna tar inte semester samtidigt som du.

Nästan hälften av inbrotten sker under semestertider.

Annons

– Inbrottslarm i all ära, men det allra bästa sättet att stoppa tjuvarna är att hjälpas åt grannar emellan, säger Håkan Franzén, produktspecialist vid försäkringsbolaget Trygg Hansa.

Den som bor i lägenhet, särskilt i Stockholm, borde kanske förbereda sig lite extra.

Försäkringsbolagets siffror visar att det sker fler inbrott per år i lägenheter än i villor och nästan hälften av lägenhetsinbrotten sker i Stockholm.

Håkan Franzéns uppfattning är att det är vanligare att villaägare gör gemensam sak för att skydda sig mot inbrott.

– Men grannsamarbete fungerar även i flerbostadshus, påpekar han.

Under 2007 anmäldes 1 932 lägenhetsinbrott respektive 1 476 villainbrott till Trygg Hansa. Detta trots att inbrott i villor hade ökat med 15 procent jämfört med 2006.

Larm är bevisligen effektivt mot tjuvar. Främst är det villaägarna som låter sätta in larm. Enligt Trygg Hansas statistik har 1,7 procent av lägenhetsinnehavarna larm mot 10 procent av villaägarna.

Ofta ryggar inbrottstjuvarna inför de säkerhetsdörrar som många villor och lägenheter i dag är utrustade med. I stället har de börjat gå fönstervägen. Antalet inbrott genom fönster har ökat explosionsartat med 41 procent på bara ett år.

Rådet är: Stäng och regla fönstren för det första. Lågt liggande fönster bör förses med lås. Man kan också silikonlimma rutan mot bågen så att den inte kan lyftas ut och sätta ett plastlaminat på rutan så att den blir svårare att krossa.

De enkla knepen är inte heller att förakta. En klippt gräsmatta, en bil på garageuppfarten och några soppåsar i tunnan kan få tjuven att vända.

Annons

– Bor du i lägenhet så be en god vän eller granne att dra upp persiennerna, ta in posten och ha en timer som släcker och tänder lamporna, säger Håkan Franzén.

Anders Edholm

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons