Nyheter

Varning för kraftiga snöfall och ishalka

SMHI varnar trafikanter för plötslig ishalka på flera håll i Svealand och sydligaste Norrland.
Längs delar av Norrlandskusten väntas nya kraftiga snöfall – med upp till 45 centimeter snö fram till måndag.
Väder • Publicerad 7 januari 2023
SMHI varnar för plötslig ishalka på flera håll i Svealand och sydligaste Norrland. Längs Norrlands kustland kan stora mängder snö ställa till det. Arkivbild.
SMHI varnar för plötslig ishalka på flera håll i Svealand och sydligaste Norrland. Längs Norrlands kustland kan stora mängder snö ställa till det. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är i samband med ett lågtryck ute på Atlanten som de här fronterna förs in, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Nederbördsområdet rör sig åt nordost med tidvis regn eller snöfall som övergår i regn. På flera håll kan vägytorna hålla minusgrader och då medföra risk för ishalka när underkylt regn faller på frusna vägbanor.

Gula varningar för plötslig ishalka gäller i stora delar av Svealand och södra Norrland – i det norra varningsområdet ända inpå söndagseftermiddagen.

– Det ser ut att bli en del blöta inslag i nederbörden, eftersom plusgrader avancerar och tar sig in över södra Norrland. Det blir både regn och snöfall, säger Max Schildt.

– Man bör ta det försiktigt på vägarna.

"Rakt in från Bottenhavet"

Samtidigt har både gula och orangea varningar för hård vind i kombination med snöfall utfärdats för delar av Norrlands kustland upp till Umeåtrakten. Den orangea varningen omfattar en kustremsa från Härnösand till Örnsköldsvik, och gäller fram till måndag morgon.

Snöfallet intensifieras under natten mot söndagen och kommer med hårda vindbyar. Totalt kan det falla 20–45 centimeter snö under perioden.

– I hela området kommer det stora snömängder. Dessutom blir det blåsigt. En sydostlig vind blåser rakt in från Bottenhavet. Det blir besvärligt, säger Max Schildt.

Temperaturen stiger i de berörda områdena till runt nollan under söndagen.

– Efter hand när snön blir blötare blir den tyngre. Det blir mindre problem med drivbildning och snörök på vägarna, men kan snarare bli tungt att köra. Elledningar kan få svårt att bära upp den stora nederbördsmängden. Det kan bli elbortfall och även påverka mobila kommunikationer.

Lavinfara i fjällen

Snön fortsätter att falla under måndagen men då mindre intensivt.

I fjällen råder fortsatt en betydande lavinfara. Den skarpaste varningen gäller södra Lapplandsfjällen och i västra Vindelfjällen, där skidåkare bör "undvika branta sluttningar".

"Det finns lavinproblem i alla sluttningsriktningar, men känsligast är västliga till nordliga sluttningar där det svaga snötäcket fått och får ny belastning i form av indrevad snö", skriver Naturvårdsverket i sin lavinprognos.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.