GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varnar för svältkatastrof i Somalia

Somalia • Publicerad 23 juni 2022
Hundratusentals somalier har tvingats lämna sina hem på grund av den svåra torkan. På bilden syns kvinnor i ett läger för internflyktingar som fyller på sina vattendunkar tidigare i juni.
Hundratusentals somalier har tvingats lämna sina hem på grund av den svåra torkan. På bilden syns kvinnor i ett läger för internflyktingar som fyller på sina vattendunkar tidigare i juni.Foto: Abdulkadir Mohamed/Norwegian Refugee Council via AP/TT

Världen "går i sömnen" mot en ny svältkatastrof som "vi lovade aldrig skulle hända igen" i Somalia, varnar Rädda Barnen.

Hjälporganisationer i landet larmar om en akut brist på ekonomiskt stöd för att hjälpa de 7,1 miljoner somalier som kämpar mot hungern – över hälften av landets befolkning. Över 200 000 somalier lever på gränsen till svält, enligt de senaste siffrorna från FN.

Organisationerna har bett om 1,46 miljarder dollar, motsvarande ungefär 14,8 miljarder kronor, i stöd, men donationerna hittills täcker endast en tredjedel av den summan.

"Svälten hotar i Somalia och kliniker för att hjälpa undernärda barn går på knäna. Barn dör och vi är indragna i en kamp mot klockan för att stoppa det", säger Rädda Barnens Somaliachef Mohamud Mohamed Hassan i ett uttalande.

Östra Afrika har drabbats av den värsta torkan på 40 år. Vissa hjälporganisationer varnar för att hungersnöden kan bli värre än den 2010 då 260 000 människor – hälften av dem små barn – dog.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.