Annons
Nyheter

Varierar från år till år

Enligt Försäkringskassan är det inte säkert att minskningen har med intyget att göra. Antalet vab-dagar varierar från år till år.
Nyheter • Publicerad 19 november 2009

2006 var det år då mest tillfällig föräldrapenning togs ut sedan 1999. Sedan dess har användningen minskat, och intyget infördes först förra året.

– Man kan ju fundera på olika orsaker till varför det ökar och minskar. Jag tror att den viktigaste förklaringen är hur sjuka barnen är ett visst år och hur många barn det finns i olika åldrar, säger Niklas Löfgren, försäkringsutvecklare på Försäkringskassan.

Försäkringskassan började kontrollera fusk av utbetalningar 2006, medan intyget infördes förra året. Båda dessa faktorer och även diskussionen kring fusk med vab har nog bidragit till att få ner antalet vab-dagar, tror Niklas Löfgren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons