Nyheter

Vårgårda näst sämsta skolkommun i landet visar föräldragranskning

Vindelns kommun i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för grundskoleelever. Vårgårda näst sämst.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2008

På tisdagen presenterade Föräldraalliansen Sverige sin nya lista över hur bra och dåliga de svenska kommunerna är för grundskolor.

– Det ser väldigt olika ut i landet. Vi verkar för en likvärdig skola med hög kvalitet, med det här indexet vill vi visa att det inte ser ut så, säger projektledaren Peter Hallin till TT.

Bakom Vindeln i topp återfinns många mindre kommuner, tvåa ligger Ydre och trea ligger Pajala. Överlag klarar sig glesbygdskommuner bra.

– Det finns lite olika förklaringar, till exempel kan inte en glesbygdskommun optimera en klasstorlek eftersom det kanske inte finns mer än sjutton elever som kan gå i en klass. I en storstad kan man trycka in trettio barn i en klass, säger Peter Hallin.

Föräldraalliansen har rangordnat kommunerna efter vilka betyg eleverna har fått med hänsyn till sociala faktorer och lärartäthet. Organisationen tittar bland annat också på hur mycket som satsas på skolhälsovård, skolmåltider och läromedel.

På sista plats hamnar Knivsta, Perstorp är näst sist medan Bjuv hamnar på den tredje sista platsen.

Föräldraalliansen Sverige är en riksorganisation för Sveriges föräldraföreningar.

De fem kommunerna i topp:

1. Vindeln

2. Ydre

3. Pajala

4. Dorotea

5. Malå

De fem kommunerna i botten:

290. Knivsta

289. Perstorp

288. Bjuv

287. Vårgårda

286. Flen

Källa: Föräldraalliansen (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.