Annons
Nyheter

Våren dröjer – nytt snöfall väntar

Den kommande veckan startar blåsig och med mycket nederbörd. SMHI har utfärdat flera vädervarningar om snöfall och kuling.
– Det är väl många som föreställer sig att våren ska komma, men den verkar dröja, säger Lars Knutsson, vakthavande meteorolog på SMHI.
Väder • Publicerad 12 mars 2023
Snön som väntar kan komma att påverka trafiken. Arkivbild.
Snön som väntar kan komma att påverka trafiken. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Måndagens gula vädervarningar om snöfall gäller för stora delar av Svealand, nordligaste Värmland och stora delar av Dalarna samt Västernorrlands och södra Västerbottens kustland.

Nederbörden väntas börja som snö, men på vissa håll kan den även komma som regn.

Annons

– I Norrland är det i stort sett enbart som snö, i Svealand börjar det som snö men sen fram emot kvällen blir det väl en uppdelning med regn i söder och snöfall i nordväst över norra Värmland upp över stora delar av Dalarna, säger Lars Knutsson.

Där snön eller regn väntar gäller det att vara försiktig om man ska ut på vägarna.

– Det kan bli viss störning i trafiken, säger Lars Knutsson.

Längs stora delar av Sveriges kust har SMHI utfärdat gula kulingvarningar på måndagen. Även på tisdagen är det kulingvarningar från Helsingör upp till Åland.

Kulingvarningar är inget ovanligt under vintern, enligt Knutsson. Blåsten kan i viss mån påverka sjöfarten och mindre båtar.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons