Annons
Nyheter

Våren är sen i år igen

För andra året i rad har våren tagit tid på sig att krypa norrut över landet. Precis som i fjol har lövsprickningen på björk bara nått upp till Mälardalen och mellersta Värmland, visar forskningsprojektet Vårkollen.
Väder • Publicerad 3 maj 2023
Tussilagon och andra tidiga växter har tagit sig upp till snögränsen. Arkivbild.
Tussilagon och andra tidiga växter har tagit sig upp till snögränsen. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix/TT

Det är observationer från privatpersoner som ligger till grund för den årliga mätningen som görs fram till valborg i hela landet. En liknande verksamhet fanns redan 1873, vilket gör att mätningarna kan jämföras med de för 150 år sedan.

Att våren vissa år är lite senare än vi är vana vid på 2000-talet är inget ovanligt, men trenden är att våren blir tidigare. Förr började björken sin lövsprickning allra längs i söder först vid valborg.

Annons

"Vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen hos björk och blomningen hos vårblommande arter tidigarelagts ett par veckor sedan 1873 och vi vet att olika arter kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen.", säger Ola Langvall vid Sveriges lantbruksuniversitet och samordnare för Svenska fenologinätverket i ett pressmeddelande.

De tidiga vårtecknen, som tussilago, blåsippa, vitsippa och sälg har skymtats upp till snögränsen, men det kyliga vädret har gjort att de fått en längre blomningstid än om det varit varmare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons