Annons
Nyheter

Vårdpersonal hakar på EU-kritiken: "Katastrof"

Minst 20 000 anställda inom vården har skrivit under en namninsamling för att protestera mot nya regler om dygnsvila.
– Katastrof för både oss anställda och för de brukare vi vårdar, säger undersköterskan Lena Berggren till TV4.
Arbete • Publicerad 15 april 2023
20|000 anställda inom vården har skrivit under en protestlista för att försöka stoppa det nya EU-direktivet om dygnsvila. Arkivbild.
20|000 anställda inom vården har skrivit under en protestlista för att försöka stoppa det nya EU-direktivet om dygnsvila. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från och med den 1 oktober ändrar Sveriges kommuner och regioner sina regler för dygnsvila. EU-kommissionen har ifrågasatt om kollektivavtalet är förenligt med EU:s arbetstidsdirektiv i vissa delar.

Direktivet innebär att anställda måste ha elva timmars vila under ett dygn.

Annons

Inom flera branscher där man i dag jobbar dygnspass har de nya bestämmelserna väckt kritik. Bland annat har en grupp brandmän samlat tusentals underskrifter i en namninsamling.

Nu har även en protestlista för anställda inom vården fått drygt 20 000 underskrifter.

Får kortare men fler pass

För undersköterskan Lena Berggren, som jobbar på ett LSS-boende i Nälden i Jämtland, skulle de nya reglerna innebära kortare men fler pass.

– Jag förstår inte varför de vill förstöra något som fungerar så bra som det är i dag. Visst, vi har långa dygnspass, men vi har också mycket ledigt där vi hinner återhämta oss och även ha ett fungerande socialt liv utanför jobbet, säger hon till TV4.

Robert Brandt, vård- och omsorgschef i Östersunds kommun menar att de nya reglerna också blir dyrare för kommunerna.

– Men framför allt kommer det bli svårt, nej förresten, omöjligt att rekrytera den extra personal som vi kommer behöva göra om detta går igenom, säger han till TV4.

Vårdförbundet organiserar ambulanssjuksköterskor, en av de yrkesgrupper som i dag arbetar 24-timmarspass. Förbundet har varit med och förhandlat fram de nya, skärpta bestämmelserna om dygnsvila.

Somnade vid ratten

En fråga som har varit omdiskuterad. Inte minst sedan 2010 när en ambulanssjuksköterska somnade vid ratten efter 23 timmars arbete och körde in i en bergvägg på väg till Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan.

– Det här är en skyddslagstiftning för att vi ska skyddas från ohälsa som enskilda arbetstagare. Det är redan implementerat i hela EU. Det blir konstigt att det inte skulle fungera i Sverige, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

TT: Men en del av era medlemmar vill ha kvar dygnspassen. Vad säger du till dem?

Annons

– Jag vill säga att allt vi gör som förbund handlar om att skydda individen och att se till att vi orkar ett helt yrkesliv. Det gör vi inte i dag. Arbetstiderna är en viktig fråga för oss som vi jobbar med hela tiden.

Förhandlingar pågår fortfarande rörande vissa delar av avtalet. Dessa rör villkoren för jour inom LSS samt arbetstider inom räddningstjänsten.

Fakta: Det nya arbetstidsdirektivet i korthet

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons