Annons
Nyheter

Varbergs fästning i dåligt skick

Delar av Varbergs fästning, känd för bland annat Bockstensmannen, riskerar att rasa på grund av eftersatt underhåll, rapporterarHallands Nyheter.
Historia • Publicerad 6 februari 2023
En modell av Bockstensmannen i museet i Varbergs fästning. Arkivbild.
En modell av Bockstensmannen i museet i Varbergs fästning. Arkivbild.Foto: Niklas Larsson/TT

Varbergs fästning är en symbol för Varberg och ett populärt turistmål. Fästningen är dock i uselt skick, enligt en granskning som Hallands Nyheter gjort.

Bland annat har delar av den stora porten i det första valvet rostat sönder, medan det växer både gräs och träd i murarna mot vallgraven och det saknas fog mellan stenar och tegelstenar.

Annons

– Det finns ett stort åtgärdsbehov på i princip alla delar, säger Dan Andersson, teknisk förvaltare på Statens Fastighetsverk, till tidningen.

Det stora bekymret är murarna, där både växtlighet och de senaste 100 årens renoveringar – med bruk av en cementblandning i stället för ett kalkhaltigt bruk – hotar att ställa till det och kan leda till ras.

– Men vi har andra åtgärder också som skulle behöva göras. Vi har vatteninträngningar i mark, trasiga avloppsledningar, uråldriga elinstallationer, sämre fungerande eller läckande värmesystem som egentligen inte hänger ihop med den historiska byggnaden, men som ändå är nödvändiga för att vi ska kunna ha en verksamhet, drift och hyresgäster, säger Dan Andersson.

Fakta: Varbergs fästning

Borgen, sedermera fästningen, byggdes i slutet av 1200-talet.

Efter att den till stora delar förstörts under Nordiska sjuårskriget (1563–1570) byggde Danmark upp en för den tiden toppmodern försvarsanläggning som stod klar 1618.

Varbergs fästning har sedan dess inte varit indragen i fler krig och upphörde 1830 att vara en militär anläggning och ägs i dag av Statens Fastighetsverk.

I stället har den sedan dess bland annat tjänat som fängelse – och som turistattraktion, bland annat känd för Bockstensmannen som visas upp på Hallands kulturhistoriska museum.

Källa: Hallands kulturhistoriska museum

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons