Annons
Nyheter

Vapensmuggling blir fråga för HD

En man med kopplingar till kriminella nätverk dömdes för att ha smugglat in tre tårgaspistoler. Grov vapensmuggling enligt tingsrätten, men hovrätten bedömde fallet som vapensmuggling av normalgraden. Nu ska Högsta domstolen (HD) ge sin syn på saken.
Rättsligt • Publicerad 7 juni 2021
Mannen ankom med färja från Polen till Ystad den 11 december. I lastutrymmet i hans skåpbil hittade tullpersonal en kartong med de tre pistolerna med tillhörande magasin.
Mannen ankom med färja från Polen till Ystad den 11 december. I lastutrymmet i hans skåpbil hittade tullpersonal en kartong med de tre pistolerna med tillhörande magasin.Foto: Tullverket

"Frågan i målet är främst när ett vapensmugglingsbrott ska rubriceras som grovt brott på grund av att gärningen har varit av särskilt farlig art", skriver HD om ärendet, som förra veckan gav prövningstillstånd.

När Ystad tingsrätt dömde mannen tog den hänsyn till att vapnen var lätta att bygga om för att användas med skarp ammunition samt till mannens kriminella kontakter.

Annons

Hovrätten över Skåne och Blekinge å sin sida ansåg inte att vapnen var tillräckligt farliga och ändrade därför domen till vapensmuggling av normalgraden.

Hovrättsdomen överklagades till HD av riksåklagaren.

"Enligt min mening fanns det i det här fallet en uppenbar risk för att pistolerna skulle hamna i kriminella kretsar och användas vid framtida skjutningar", har Petra Lundh tidigare sagt om fallet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons