Vanligare med kriminella "insiders"
Motdraget för de kriminella blir att ta sig in – att rekrytera eller placera folk inne på företag och myndigheter.
Det är i dag svårare för kriminella få tag på pengar. Kontanthanteringen har minskat och bankrån lönar sig inte längre. Brottslingarna vill därför i högre utsträckning hitta insiders.
– Vi har blivit bra på att täppa till de luckor som finns, men de här personerna vill fortfarande komma åt pengarna, säger Andreas Gårdlund, strategisk analytiker vid Rikskriminalpolisen.
Ofta handlar det om utnyttja människor som redan är inne i organisationen, men polisen ser också mer utstuderade metoder.
– Vi har indikationer på att man medvetet placerar ut personer som är kopplade till kriminella nätverk i olika branscher, säger Gårdlund.
En häktad
De kriminella vill åt information om allt från ett säkerhetsföretags rutiner till att få fram uppgifter ur myndigheternas register. De vill även ha kontroll över viktiga funktioner. Det kan handla om en handläggare som kan godkänna utbetalningar eller ekonomipersonal som kan släppa genom felaktiga fakturor.
I november häktades en anställd vid Försäkringskassan misstänkt för grovt bedrägeri. Myndigheten har haft 4–5 fall de senaste åren då personal har dömts för liknande fall.
– Det har handlat om otillåtna utbetalningar i brottsligt syfte, säger försäkringsdirektör Svante Borg.
Skatteverket är väl medvetet om problemet. Alla anställda får inte tillgång till samtliga system och säkerhetsavdelningen gör kontroller för att se om något sticker ut, om till exempel pengar betalas ut från "fel" person.
Något som är svårare att skydda sig mot är före detta anställa som börjar att jobba åt kriminella.
– Vi har sett gamla medarbetare som är ombud åt folk som sysslar med organiserad brottslighet. De hjälper till med information och ger taktiska råd, säger Pia Bergman, nationell samordnare vid Skatteverket mot grov ekonomisk brottslighet.
Slippa kriminella
Ett stopp för insider-verksamheten kräver noggrannare kontroller av anställda, anser Andreas Gårdlund. Han tycker att många företag har en för naiv inställning till organiserad brottslighet.
– De ser det inte som ett konkret hot. Man behöver mer gedigna bakgrundskontroller för personer på känsliga funktioner, säger han.
Tommy Svensson, säkerhetsexpert vid Svenskt Näringsliv, ser en tendens till att krav på anställdas integritet ska väga tyngre.
– Att begära att arbetssökande lämnar ett utdrag ur belastningsregistret handlar om att slippa få in yrkeskriminella, säger han.
Färre banker, fler värdeväskor
Under 2012 genomfördes fem bankrån, jämfört med 16 under hela 2011.
Däremot har rån av värdeväskor ökat, 25 stycken under 2012 – sex fler än 2011.
Vid rån av värdeväskor och värdedepåer behövs ofta insiders, personer som vet när det finns pengar i depån eller har koll på färdvägar.
Insiders är betydelsefulla på två sätt: för att få information eller få hjälp att utföra något.
Även olika typer av tjänster som beslutsförfattare är intressanta, som tillståndsgivare och personer med ansvar för upphandlingar.
Källa: Rikskriminalpolisen.