Nyheter

van der Kwast om bevis mot Quick

Christer van der Kwast har inte velat kommentera analysen som visar att "benbitar" som använts som bevis mot Thomas Quick inte är ben.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2010

Nu bryter han tystnaden – men tycker inte att det går att dra några slutsatser än.

– Det är lite tidigt att ha en slutlig ståndpunkt i den tekniska frågan, säger förre överåklagaren van der Kwast i programmet Angeläget med Adaktusson i TV 8.

I målet om mordet på nioåriga Therese Johannessen i Norge slog två ansedda professorer fast att de små bitar som hittats "med stor sannolikhet härstammar från en människa, troligen från en yngre person". Nu visar en molekylärbiologisk analys av Statens kriminaltekniska laboratorium att bitarna varken kommer från en människa eller djur.

van der Kwast säger att det är inte ovanligt att i vetenskapliga diskussioner att det finns olika uppfattningar.

– Är det så att det tillkommit ny teknik som faktiskt gör att man måste ändra utslaget i den här frågan får det självklart bli så, säger han i programmet.

Quicks advokat Thomas Olsson anser att analysen kommer att bidra till att det blir en resningsansökan även i Theresefallet, men van der Kwast håller inte med.

– Tingsrätten har gjort en kritisk granskning av materialet och sagt att bevisvärdet av det här är nästintill inget alls medan man däremot lägger stor vikt vid andra omständigheter i målet som fäller honom, säger han i programmet.

Christer van der Kwast säger också att han fortfarande delar de tingsrätters bedömning som fällt Thomas Quick för mord och att han tycker hovrättens resningsbeslut i ett mål inte är välgrundat.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.