Annons
Nyheter

Våldtäktsopinion orsakar ramaskri

En kvinna som visar upp sig lättklädd förtjänar att bli våldtagen - den åsikten framkom i ny opinionsundersökning.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2014
Foto: Felipe Dana

En kvinna som visar upp sig lättklädd förtjänar att bli våldtagen. Den åsikten delas av en stor majoritet i en ny brasiliansk opinionsundersökning, gjord av det statliga forskningsinstitutet Ipea.

En majoritet av de 3 800 svarande, varav två tredjedelar var kvinnor, höll också med om påståendet att våldtäkterna skulle minska om "kvinnor visste hur man ska uppföra sig".

Annons

Resultatet har orsakat ramaskri på nätet. I en protestaktion, startad av journalisten Nana Queiroz, har tiotusentals användare på Facebook, Twitter och Tumblr postat bilder under parollen Não Mereço Ser Estuprada ("jag förtjänar inte att bli våldtagen"). Många kvinnor har lagt ut avklädda "selfies", med brösten skylda av texter med kampanjbudskapet.

– Det konstigaste är att man får springa omkring naken på karnevalen, men inte ute i vanliga livet, säger 28-åriga Queiroz.

President Dilma Rousseff har också kritiserat opinionen. Hon säger att det visar att alla måste arbeta tillsammans för att bekämpa våld mot kvinnor.

Studien sätter fingret på en omtalad paradox i det brasilianska samhället, där det avklädda strandlivet ofta krockar med den konservativa katolicismen.

Brasilien är världens största katolska land, med över 120 miljoner troende.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons