Annons
Nyheter

Våldtäktsman kall inför sina offer

Den 24-årige serievåldtäktsmannen i Örebro är ångerfull men känner ingen sympati med sina 15 offer. Han väntade på att bli gripen och övervägde att ta sitt liv.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2011

Den offentliga delen av den 6-7000 sidor tjocka polisutredningen om de många överfallen på kvinnor i Örebro de senaste åren avslöjar att brotten var hänsynslösa, grova och våldsamma. Den ger också bilden av Niklas Eliasson som en ensam, olycklig och störd människa. Han berättar själv att han väntade på att bli gripen, övervägde att döda andra människor och därefter begå självmord.

I går åtalades han vid Örebro tingsrätt misstänkt för 17 olika brott, varav 14 är sexualbrott. Eliasson säger i ett av polisförhören att han började förfölja människor redan när han var 13-14 år. Han gjorde det som tidsfördriv.

Annons

Kunde inte styra sig

Det var slumpen som avgjorde vilka kvinnor han skulle förfölja. Ingen av kvinnorna utmärkte sig på något sätt som väckte hans intresse. Han kunde inte styra sig själv när han förföljde och attackerade sina offer.

– Det bara svartnade för ögonen, säger han.

Bara vid ett enda tillfälle, överfallet vid Eurostop, "vaknade han till" och insåg att han använt övervåld mot kvinnan.

– I övrigt gick jag på autopilot, förklarar han.

Överfallet vid Eurostop var ett av de grövsta och illustrerar väl hur brutalt övergreppen var. Han slog omkull offret, hotade döda kvinnan och bakband henne. Därefter har han våldtagit offret och tvingat henne att utföra flera sexuella handlingar.

Ångrar det som hänt

Kriminalinspektör Peter Springare har hållit samtliga förhör med Eliasson.

– Han ångrar det som hänt och vill ha allt som skett ogjort, säger Springare.

När Niklas Eliasson gick i gymnasiet hade han svårt att hitta sig själv. Han valde att skärma sig från sina skolkamrater. Han ägnade sig åt helt sin dator och cybervärlden. Porrsurfning blev ett av hans stora intressen. Surfandet eskalerade och kom att styra hela hans liv.

Annons

Niklas Eliasson är förberedd på rättegången.

– Han är fokuserad, känner lättnad men samtidigt oro, säger advokat Margareta Arvidsson.

Hon är kritisk mot åklagarens bevisning och säger:

– Det finns inte mycket substans i bevisningen utöver Eliassons erkännande.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons