Annons
Nyheter

Våldsspelen kan avtrubba tonåringar

Pojkar i tidiga tonåren som spelar mycket våldsamma dataspel kan drabbas av fysiologisk och känslomässig "avtrubbning", enligt en studie från Stockholms universitet.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2013
Foto: 

30 pojkar i åldrarna 13–15 år deltog i studien. Hälften var vana att spela våldsspel minst tre timmar per dag, den andra halvan högst en timme. I studien växlade grupperna mellan att spela ett våldsspel i hemmet två timmar och ett snällt tecknat spel under lika lång tid.

Under spelet och den efterföljande natten mättes bland annat hjärtfrekvens och deltagarna fick också svara på frågor om sömnkvalitet och känslor.

Annons

Våldsspelet framkallade klart högre stressnivåer hos båda grupperna vid läggdags och skillnaden var främst att pojkarna med lite erfarenhet av våldsspel hade en betydligt högre hjärtfrekvens under sömnen, de sov sämre och kände sig mer nerstämda.

– Det är upp till var och en att avgöra hur allvarligt det är att våld leder till avtrubbning. Men generellt kan man väl säga att den här typen av aktivitet kanske inte är de bästa att syssla med direkt före sänggåendet, säger Malena Ivarsson, doktorand vid psykologiska institutionen och Stressforskningsinstitutet.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Psychosomatic Medicine.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons