Annons
Nyheter

Våldsamma protester i Paris – många skadade

Tumultartade scener har utspelat sig runt paradgatan Champs-Élysées i Paris. Bilar och byggnader stacks i brand och tusentals demonstranter protesterade mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik.
Minst 80 personer, varav flera poliser, har skadats.
Frankrike • Publicerad 2 december 2018
Tumultartade scener i Paris. Demonstranter har tänt eld på fordon under "Gula västarnas" protester i Paris på lördagen.
Tumultartade scener i Paris. Demonstranter har tänt eld på fordon under "Gula västarnas" protester i Paris på lördagen.Foto: Thibault Camus

Demonstranter har kastat sten mot polisen, som i sin tur skjutit tårgas. Över 200 personer har gripits. Räddningstjänsten i Paris har under eftermiddagen och kvällen släckt eldar i byggnader och bilar.

Enligt det franska inrikesdepartementet är det omkring 75 000 personer som under lördagen deltagit i protesterna runt om i Frankrike vilket är något färre än förra helgen då drygt 80 000 demonstrerade. Kulmen på de franska protesterna, som inleddes för omkring en månad sedan, ägde rum för två veckor sedan då närmare 300 000 människor demonstrerade runt om i Frankrike.

Annons

Men trots att antalet demonstranter minskar blir inte protesterna mindre våldsamma.

Flera medier, som exempelvis BBC, rapporterar att det bland fredliga demonstranter finns flera personer som döljer sina ansikten bakom masker.

Butiker på gatan med kända varumärken Som Chanel, Dior och Apple fick sina rutor krossade. Även Triumfbågen och flera andra klassiska Parismonument attackerades.

– Jag är chockad över attackerna mot franska symboler, säger Frankrikes premiärminister Édouard Philippe i en kommentar till skadegörelsen.

– Vi är inställda på dialog, men också för att man ska har respekt för lagen.

Polisen satte in vattenkanoner mot demonstranterna i Paris.
Polisen satte in vattenkanoner mot demonstranterna i Paris.Foto: Kamil Zihnioglu

Macron själv kommenterade lördagens upplopp från Buenos Aires där han deltog G20-ländernas toppmöte.

– Inget skäl rättfärdigar att myndighetspersoner attackeras, att företag plundras, att förbipasserande och journalister hotas eller att Triumfbågen skändas, sade den franske presidenten.

– Jag kommer aldrig att acceptera våld.

En av dem som under lördagen tagit sig till Champs-Élysées är Philippe, som arbetar som kock på en gymnasieskola i Essonne utanför den franska huvudstaden.

– Med alla de här skattehöjningarna finns det inga pengar kvar till mat i slutet av månaden, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Annons

Även i Marseille, Lille och flera andra franska städer hålls protester, rapporterar Le Monde.

De så kallade Gula västarna, som ligger bakom demonstrationerna, vände sig ursprungligen mot höga dieselpriser, men har sedan vuxit till en allmän proteströrelse. I fokus för anhängarnas vrede står Macrons politik, som demonstranterna anser leder till orimligt höga levnadsomkostnader. Även uppluckrade regler för anställningsskydd och omstridda förändringar av det statliga järnvägsbolaget SNCF får kritik.

Demonstranter kastar avspärrningsstaket mot en polisbil nära Champs-Élysées.
Demonstranter kastar avspärrningsstaket mot en polisbil nära Champs-Élysées.Foto: Thibault Camus

I fredags bjöd Frankrikes premiärminister Édouard Philippe in åtta representanter för Gula västarna till en dialog, men bara två dök upp. En av dem, Jason Herbert, vände dock på klacken då han fick veta att han inte skulle tillåtas ta med tv-kameror in för att direktsända mötet, enligt AFP.

– Vi vill ha tillbaka vår värdighet och vi vill kunna leva på vårt arbete. Det är absolut inte fallet i dag, sade han till journalister efteråt.

Samma dag hölls Gula västarna-inspirerade protester även i grannlandet Belgien. Polisen satte då in vattenkanoner och tårgas mot flera hundra demonstranter som kastat sten mot premiärminister Charles Michels kontor. Ett 60-tal personer greps.

Även i La Réunion, en fransk ö i Indiska oceanen, har stora demonstrationer hållits.

Gula västarna är inte knutna till något parti eller fackförbund. Den platta organisationen har skapat frustration hos regeringen i Paris, som inte vet vem de ska diskutera med.

Brandmän försöker släcka en bilbrand nära Paris paradgata Champs-Élysées.
Brandmän försöker släcka en bilbrand nära Paris paradgata Champs-Élysées.Foto: Kamil Zihnioglu
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons