Nyheter

Valberedning vill ha kvar Hägglund

KD-ledaren Göran Hägglunds utmanare Mats Odell ger inte upp trots petningen från partitoppen. Valet av partiledare ska ske vid en sluten omröstning vid rikstinget den 28 januari.
Nyheter • Publicerad 16 december 2011
Foto: Scanpix

– Utgången är långt ifrån given, säger Odell.

På fredagen presenterade valberedningen sitt förslag – omval av Hägglund och förste vice ordförande tillika äldreminister Maria Larsson. Odell petas från partitoppen och ersätts av David Lega, kommunalråd i Göteborg, som andre vice ordförande.

Ett väntat förslag som befäster status quo, säger Odell, som anser att valberedningen bortsett från att många distrikt tog ställning innan han tillkännagett sin kandidatur och att hans stöd ökat under senare tid.

Bästa laget

Sex av de sju i valberedningen står bakom förslaget.

– Vi har valt det bästa laget, sade valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren.

Odell har turnerat runt landet tillsammans med populära kommunalrådet Bengt Germundsson, från Markaryd där KD fick 45 procent av rösterna, och partiets stjärnskott 24-åriga Ebba Busch.

Odell säger att han inte tagit ställning till om han ska utmana med ett eget lag, att han inte villkorar sin kandidatur men att han gärna skulle arbeta tillsammans med de två.

Germundsson gör klart att han tänker utmana Larsson och Lega om en plats i topptrojkan tillsammans med Odell. Busch har inte bestämt sig ännu, men uttalar sitt stöd för Odell.

Att Mats Odell petas från presidiet är naturligt, enligt valberedningen. Hägglund håller med.

– Det är inte konstigt att valberedningen vill forma ett samspelt lag som drar åt samma håll, säger han.

Vill vara med

Odell delar inte valberedningens bedömning och säger att han gärna vill vara med i laget även om han skulle förlora partiledarstriden.

– Jag tror inte på principen vinna eller försvinna. Jag tror att partiet har behov av alla krafter, säger Odell som inte har några planer på att avsäga sig sina uppdrag som gruppledare i riksdagen och ordförande i näringsutskottet.

Det är bra både för partiet och partiledaren om det fattas ett tydligt val av rikstinget, anser Odell. Det ger bäst förutsättningar för att läka samman partiet, säger han.

Odell betonar att hans avsikt aldrig varit att söndra partiet.

– Om det är en situation där partiet är på väg ner i djupet så vore det dumt att inte ifrågasätta kaptenen, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.